HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

Zártosztályon, 1 rész

Fabius 2009.12.12. 08:00

Ahogy Attilám bekerült az osztályra, én minden áldott nap munka után rohantam fel az intézetbe. Nehéz volt, nagyon nehéz. Megesett, hogy Attilát szeme alatt monoklival, ágyhoz kötve találtam. Azonnal számon kértem az ápolóktól orvosokig mindenkit! De sajnos megmondták, kénytelenek voltak erőszakot alkalmazni, mert Attila egyáltalán nem működik velük együtt, és másképp nem tudták az injekciót beadni. Részletesen  és korrektül tájékoztatott az orvos, hogy az injekció kúra mindenképpen szükséges,  ha eredményes kezelésben reménykedünk. Csak ettől tisztul ki az agya annyira, hogy bármilyen egyéb kezelésnek hatása legyen. A skizofrénoknak nincs betegségtudta, nem működnek együtt az orvosokkal, szerintük minden kezelés őket ért erőszakos beavatkozás. Ha sikerül is megtalálni a megfelelő gyógyszert, többnyira akkor sem szedik be, ki-be járnak az intézetből, és végül diliházba dugják őket. Elmondta még, hogy a skizofréniások 70% kezelhető gyógyszerekkel, de ezekből is 30%-nál tudják csak elérni, hogy be is szedje az orvosságot. A rendszeresen gyógyszerezettek körében is 10%-nál marad vissza valami szövődmény vagy kísérő tünet. Attilánál sem tudták előre megmondani, hogy melyik százalékos csoportba fog tartozni, de azt igen, sokkal nagyobb az esélye, ha mellette állok.

Kijelöltek neki állandó orvost -a nevét beleegyezése nélkül nem írhatom le- aki elismert szaktekintély a szakmában. Ennek ellenére a kezelőorvos és az osztályt vezető professzor között is vita volt, Attilánál milyen típusú skizofréniáról van szó. A prof szerint genetikai -ez a rosszabb, gyakorlatilag gyógyíthatatlan- a kezelőorvos szerint szerzett, vagyis valamilyen inger (füves cigi, stressz) kiváltotta skizofréniával állunk szemben.

Én hajlottam rá, hogy a profnak van igaza. Attila nem volt kemény drogos, nem élt stresszes életet, mindig azzal foglalkozhatott, amihez kedve tartotta. Csöndben magamban elhatároztam, ilyen bizonytalanság mellett figyelni fogok minden Attilával történő apróságra. Annyit leszek vele és körülötte, amennyit csak lehetséges. Hiszen egyszer azt ígértem neki, soha, SOHA nem fog diliházba kerülni. A gyereknek tett ígéret pedig kötelez. Eleinte kekeckedő agresszív nőnek tartottak, aki mindent érteni és tudni akar. Lehet nem kedveltek, de azt elismerték, a jelenlétem minden bosszantó és idegesítő tulajdonságom ellenére hasznos Attilának.

Azzal kezdtem, hogy az általam csak bum-bum injekciónak nevezett szer esetleges szövődményei után érdeklődtem. Megtudtam, ha sokáig kapja a kúrát, akkor 80%, hogy kialakul szövődmény, ami feltűnő és állandó kéz és fejremegés formájában jelentkezik, mivel a szer hatására az izületek teljesen elernyednek. Ettől kezdve naponta masszíroztam végig szegénykémet nyaktól lefelé, és igyekeztem elérni, a lehető leghamarabb ne legyen szükség erre a szerre. Néha enni sem tudott tőle annyira elernyedt a nyelve, habzott a szája. Sokszor itatni és etetni kellett olyan étellel, amit csak nyelni kellett. Volt mikor kizárólag kinder pingvinen élt két hétig, mert azt tudtam apró falatonként belediktálni. Így elkerült a krónikus fogyást, és az infúzió kúrát. Azoknak a betegeknek, akiknek a hozzátartozói nem tudtak (akartak) hasonlóképpen eljárni, csak infúziót adtak, ami éppen az életben maradáshoz elég. Ezek szegények legyengültek, lefogytak, szájuk kisebesedett, és végtelenül sokat szenvedtek.

Talán az én erőszakoskodásom hatására, talán nem, viszonylag gyorsan abbahagyták a bum-bum injekciós kezelést, és keresni kezdték a gyógyszert-módszert ami használhat.

Erről szól majd a következő fejezet.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr51590959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domdodom69 (törölt) 2009.12.12. 10:40:47

nem lehetne többet egyszerre?

Fabius 2009.12.12. 11:49:46

@vagyok, aki vagyok...: lehetne :-) De a hazai blogolvasási szokásokból kiindulva nagyjából ez az a hossz, amit még tényleg végig olvas a többség.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.12.12. 17:12:10

@Fabius: Butaság!
poáró nevében is mondhatom, kár, hogy nem jut egyszerre több..

Fabius 2009.12.12. 17:29:16

@Vorg a Halhatatlan Báró: ok, egy próbát megér. A kórházas történetet eredetileg három részben szántam, de holnap egy hosszabb posztba rakom, aztán meglátjuk :-)

kataflammable 2009.12.12. 18:14:41

Hali, összekötöttelek benneteket egy másik társasággal, ha Isolde hazajön Bangkokból, belinkel titeket. Addig is:

isolde.hu/archives/2009/12/03/Semmi_k%C3%BCl%C3%B6n%C3%B6s/#comments

Ja igen, Isolde pszichiáter, blogger.

Fabius 2009.12.12. 18:18:16

@kataflammable: igen, láttam a hivatkozók között, megnéztem hol hivatkoztak ránk :-) Köszönjük :-)

Ahogy mindenki másnak is, aki megtette valahol, bármilyen formában :-)

kataflammable 2009.12.13. 13:24:21

@Fabius: Nem fényezni akartam magam, de nem voltam/vagyok tisztában az adminisztrátori képességekkel...
Akkor ezt túl is beszéltem.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.12.27. 18:12:45

Miért nem kérdezték meg a "bum-bum" gyógyszer nevét és egyszerűen utánnaolvastak volna a mellékhatásoknak?

Egyébként is:
Hm...

fényeske 2009.12.27. 18:45:16

@Skulo: Megkérdeztem, de az egy egyveleg volt aminek több összetevője volt és a legtöbb leporexből volt benne.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.12.27. 19:03:45

@fényeske: Közben már megtaláltam a válaszokat, köszönöm, feldolgozás alatt.

a.anami 2010.01.17. 11:08:06

" azt ígértem neki, soha, SOHA nem fog diliházba kerülni."
Isten adja, hogy ne kelljen megszegned az adott szavadat...
Amúgy az ilyen koktélok állhatnak Halioperidolból( hallucináció ellen való szer-elsősorban, de sok másra is jó) Pipilphenből (simaizom görcsoldó -főként), Seduxenből, és igen, Leponex is lehet szuriban, az hamarabb hat, mint a tabletta, és a páciens nem tudja "kijátszani".
Amúgy mi is szoktunk erőszakot alkalmazni -valóban muszáj a beteg saját érdekében-, de soha nem volt még monoklis betegünk...Ugyanis mi csak erősen foghatunk, és védekezhetünk...Persze monokli lehet esés, és tárgytól eredő ütés miatt is...
Olvasom tovább, csak adok előbb fiúknak enni.:)
Ja, mi etetjük az ilyen betegeket. A szedálás nagyon ritkán tart addig a pszichotikusoknál, hogy lefogyjanak. Szájkisebesedés?...Nagyrészt ápolás kérdése...

a.anami 2010.01.17. 11:09:09

Ja! Kérlek, olvasd el ezt a bejegyzést: depressziorszag.blog.hu/2010/01/12/s_o_s_34
Szeretném tudni a véleményedet...

Skizzo 2011.02.12. 22:47:07

Szia! Visszafelé haladok, a blog elejétől... bárcsak egy könyv lenne és az ágyban olvashatnám, így lassabban fogok haladni.
De egyet már látok: csodálatos anya vagy és nagyon kitartó! :-)
Gratulálok! :-)
...
süti beállítások módosítása