HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

Otthon, te édes

Fabius 2009.12.18. 08:00

Ahogy hazaértünk ismét, boldog voltam. Határtalanul, felhőtlenül, és felelőtlenül boldog. Azt hittem ezúttal minden másképp lesz. Attila tanult a történtekből velem együtt, és magunk mögött hagytunk mindent, ami eddig árnyékot vetett a gyógyulásra. Nem hallottam a lépteket, nem láttam az árnyékot, ami bekúszott a küszöb alatt, hogy jeges rémülettel töltse el a családunkat ismét. A Rém ott lapult a sarokban észrevétlenül, rajtunk röhögve gúnyosan csak a pillanatra várt...

Előbb csak az esti gyógyszerezés körüli viták újultak ki. Aztán képbe került újra Vili, a kábszeres barát, én pedig ettől jobban megrémültem, mint valaha. Attila újra találkozott vele, és bizony megint füves cigit szívott. Borzasztóan rosszul lett tőle, alig talált haza. Kértem, könyörögtem újra, ne tegye többet! De egyszerűen leintett: szerinte nem ártalmas, Hollandiában engedélyezett is, -mondta. -De nem skizofréniás tünetek és kezelésre szedett gyógyszerek mellett! -ordítottam, de mit sem használt. A hiábavaló könyörgés után valamit lépnem kellett, ezért megkerestem Vilit, aki őszintén meglepett. Megértés és segítség helyett nekem támadt, megkérdőjelezte Attila betegségét, a kezelések szükségességét, engem vádolt, hogy tönkre teszem a fiamat. 20 évesen kiművelt skizofréna szakértőnek mutatta magát,közölte, Attila felnőtt ember, és azt szív amit akar. Ki vagyok én, hogy ebbe beleszólok?

Egy hajszál választott el attól, hogy nekimenjek az arcának, ami úgy nézett volna ki a haragom után, mint egy leszakított farzseb. De civilizált ember vagyok, uralkodtam az indulataimon. Felhívtam Vili szüleit,elmondtam nekik a bajomat, ekkor az édesapja(???) ugrott nekem, ahogy a fia tette kevéssel előtte. Közölte velem, hogy a fiam bolond, az ő fiacskája ártatlan, mint egy szopós malacka, ne merészeljem többet zaklatni, mert tettlegesség lesz a vége. Eldurrant az agyam. Megkerestem Vilit, nyomokban sem vittem magammal a civilizált úrinőt, hanem egyszerűen nekiestem. Tudtam, hogy árus, egyrészt sosem tiszta, másrészt mindig van nála valami. Megfenyegettem, ha még egyszer, csak egyetlen egyszer is találkozni merészel Attilával, akkor pokollá teszem az életét. Úgy fognak hozzájuk járni a rendőrök, mintha forgóajtón libegnének ki-be, nem lesz egy perc nyugta sem, azt garantálom! A sitten fog megrohadni, ha tönkre teszi a fiamat!

Hatásos voltam. Vili nem kereste többé, találkozni sem volt hajlandó, Attila hiába hívogatta naponta többször, sosem ért rá a történtek után.Ez ment vagy két hónapig. Én persze sunyi módon mószeroltam be Vilit Attila előtt, hogy az ilyen nem barát, sosem ér rá, nem érdekli semmi. Lehet vitatható és nem egészen etikus a módszer. De bevált, és nem érzek lelkiismeret furdalást miatta, mert a füves cigi és a drog nem téma azóta sem. Sajnos a skizofrének között így is elég sok az alkoholista és a drogos. Szerintem a boldogságot keresik ezekben lázasan, a tudatmódosítóktól tudnak kicsit felszabadulni a nyomás alól,és egy kicsit elfelejteni a félelmeiket.

Mikor ezen túl voltunk végre, elkezdhettük Attilát valóban visszailleszteni a társadalomba. Ez sem volt az a tipikus habkönnyű szórakozás. Először is a hihetetlen döntésképtelenségével igyekeztünk tenni valamit. Mert ez a nullával lett egyenlő, szó szerint. Többször teszteltem erre, de borzasztóan érzékennyé vált. Ha valamit kérdeztem vagy magyaráztam rögtön ellenkezett, közölve, ő nem bolond. Olyan teszteket kellett kitalálnom, amit nem vett észre. A helyzetmegoldó képességét például a szomjas teszttel igyekeztem mérni, és én magam lepődtem meg a legjobban az eredményen.Mikor szólt, hogy szomjas, elővettem három egyforma poharat, az egyikbe tejet öntöttem, a másikba szörpöt, a harmadikba vizet. Szóltam neki jöjjön inni, csak válasszon, mert én nem tudtam eldönteni, melyiket szeretné. Attila kijött a szobából megállt a poharak fölött, és nézte őket. Aztán csak álltunk és vártunk. Majd álltunk még egy kicsit, és még mindig vártunk. Én eluntam az állást és leültem, de Attila még mindig állt, és nézte a poharakat. 3órán keresztül. Hiába szólongattam, Attila csak állt csendesen és nézte a poharakat, nem is reagált a hangomra. Azt tudtam, hogy nehezen dönt, de azt álmodni sem mertem, ennyire nehezen! Később javult ez is ahogy minden tünet, -kipróbáltam pulóverrel és cipővel is- ma pedig már biztonsággal és gyorsan dönt a neki megfelelő dolgokról.

Az a baj, hiába tűntek el a fő tünetek a kórházi kezeléssel, utána 3-4 évig a gyógyszeres kezelés ellenére sincs döntésképesség, koncentráció, hosszútávú memória, helyzetfelismerés, helyzetkezelésről nem is beszélve. Az igazi skizofrénia ez, a tudathasadásos állapot csak kísérő tünet, mikor tombol benne a Rém. A közhiedelem csak ebből ismeri, pedig nekik maguknak -és a családjuknak- ezekkel a csendesebb tünetekkel kell együtt élniük életük végéig. Fejleszthető, minden betegnél változó szintig, de a legtöbb figyelmet és kitartást ez igényli mindenkitől.

Ezzel folytatjuk a következő részben.

 

Címkék: skizofrénia tünetek szülői felelősség

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr521605842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemetha 2009.12.18. 08:12:45

igen, teljesen egyetértek a cikk végén mondottakkal. korábban albérletben laktam (3 szoba), és az egyikbe egy ~25 éves lány költözött. először annyit látszódott, hogy a szülei mindent nagyon a szájába rágnak - reggel egyél, aztán menj dolgozni, aztán menj haza stb. ilyen részletezettséggel.
aztán olyan dolgokat láttunk, hogy elment fürdeni, majd kb. félkészen otthagyta az egészet (ruhák, fogkefe rajta a fogkrémmel,...), és elment aludni.
pár héttel rá már olyan furcsaságokat találtunk, hogy állt két órán keresztül a ház előtt, és nézett egy légkondi kültéri egységet. lementünk hozzá, megkérdezte: mi ez, hangszóró?
nem sokkal ezután a szemetesben megtaláltuk ugyanannak a gyógyszernek a dobozát, amiről korábban olvashattunk itt a blogon (egy antipszichotikumról van szó), és rágoogle-özve megértettük a problémáját. félelmetes dolgokat csinált a lány, ráadásul szegény beszippantotta egy radikális keresztény szekta, de becsületére legyen mondva, hogy folyamatosan dolgozott, önálló életvitelre képes volt.
na azóta tudom én is, hogy mi is a skizofrénia.

theresa 2009.12.18. 08:57:13

Én konkrétan soha nem bizonyosodtam meg afelől, hogy az e, de volt egy barátom, akiről a viselkedése miatt akkor ezt gondoltuk. Persze csak utólag, amikor már vége lett a kapcsolatnak és elmeséltem a barátnőmnek, miket művelt. Mert én olyan szerelmes voltam, hogy mindig elnéztem mindent, nem akartam tudomásul venni. Hol imádott, hol üvöltött velem, miközben a volt feleségéhez hasonlított, mert az is skorpió volt, hol feleségül akart venni, hol nem láttam hetekig, aztán könyörögve kért, hogy bocsássak meg, de elvesztette a tel. számomat, hol a gyerekemet akarta megismerni, hol kidobott a lakásából, hol új zélandra készült, hol amerikába, ahol él egy nő, aki nélkül nem tud élni....én ez a kapcsolat után pár hónapra lettem beteg, és a rákot sokszor lelki okokra vezetik vissza. Mondjuk, sose volt felhőtlen az életem, szóval gondolom, csak összeadódtak a problémák.

fényeske 2009.12.18. 09:01:44

@nemetha: tökéletesen írtad le sajnos valóban ez.
Az olyan látványos tüneteket mint a többszemélyiség, vagy halúcináció, a gyógyszer hatására meg szűnnek, és marad az alattomos,romboló rém, akire ha nem figyelünk oda és nem küzdünk ellenne, szép csendesen de ugyanúgy eléri a beteg teljes legyőzését.

theresa 2009.12.18. 09:02:58

ja, és még ami nagyon jellemző volt, soha nem emlékezett arra, amit megigért, és nagyon gyakran részeg volt....amit én másoktól tudtam meg, mert hozzám csak "néha" érkezett részegen. De aztán olyanokat meséltek az ismerősök, hogy a szórakozóhely elött aludt, vagy haverok vitték haza a hátukon...szóval durva dolgokat. Egyébként meg egy diplomázott ember, akinek verseskönyvei jelentek meg.

Szumóné 2009.12.18. 12:14:23

@theresa: nekem egy főnököm volt hasonló, bár ő bipoláris depressziós volt. Volt, hogy 3 hétig semit nem tudtunk róla, majd előkerült a szárnyaló, új ötleteivel... De gondolom, simán lehetnek átfedések...

Mindenkinek: én továbbgondoltam a könyv ötletét: filmet kellene csinálni.

Magyar kortárs filmesek szerintem akár kaphatnának a téma után. Hasonló filmek léteznek és szerintem erre is sokan lennének kíváncsiak. Tudom, keressem meg azt a filmest... Nos, ötletem tulképp már lenne, sőt a producerét ismerem is, esetleg egy kérdést megér, amennyiben úgy látjátok, hogy ez egy lehetőség lenne.

Andie 2009.12.18. 12:58:12

Fényeske, az utóbbi pár bejegyzést szó nélkül olvastam, vártam a fejeleményeket, amiket szépen elénk is teszel részről részre.
Egy valami azonban nem világos előttem, és gondolom nem is lövöm le a következő sztorikat, ha megkérdezem.
Az elején említetted, és most is előkerült ez a Vili gyerek. Ez annakidején bevezette Attilát a drogozás világába. Hogy mit, milyen sürün, és hogyan szivtak (toltak?), azt nem tudjuk, legalábbis nem irtad meg, de csodálkoznék, ha Te is tudnád.
Attila megpróbáltatásai innentől kezdődtek. Vittétek ide-oda, kapott millióféle gyógyszer, brutális adagokban, hetekre leszedálták szegényt, zombivá tették, kitörölték még aztis, amit a drog a fejében hagyott szegénynek.
Most amint megint kicsit magára talált, ismét a droghoz nyúlt.
Szóval nekem van egy hatalmas nagy félelmem, hogy valójában semmiféle skizofréniáról és egyéb dologról nincs itt szó, csupán a drog ilyen módon hatott Attilára.
Végülis a lényeg szempontjából nincs jelentősége, hogy mi tette őt tönkre, és rombolta le az agyát olyan szintre, hogy már dönteni sem tudott, elveszitette minden intellektuális képességét, csak a kezelés szempontjából nemmindegy.
Persze nem akarok okoskodni, orvos sem vagyok, de azért számomra nem olyan nyilvánvaló a leirtak alapján, hogy mi is az igazi kiváltó ok. Mitől alakult ki ez, ami van.
Én erősen gyanaxom, hogy a korábban drognak több szerepe lehet, mint gondoljuk/gondolod.

fényeske 2009.12.18. 13:30:28

@Szumóné: Szerintem tanulságos történet lenne, részemről benne vagyok egy kérdést valóban megér.

fényeske 2009.12.18. 13:41:56

@Andie: ha rendesen olvastad az eddig leírtakat minden kérdésedre ott van a válasz. Attila csak hétvégén füvezett azt sem túl sokáig, magától mondta el nekem és magától hagyta abba, mikor kórházba került komoly vizsgálatokon ment keresztül, amibe nézték a drogokat is minden negatív lett, már pedig a szervezet több mint fél évig tárolja az adalékokat, és nem onnan kezdődtek a gondok, hanem jóval utána, akkor már vagy több hónapja nem élt velük. A skrizoféniát nem én állapítottam meg, hanem több szakember aki evvel is és a drogosokkal is foglalkozik így vannak tapasztalataik ezen a területen, nem keverik össze a kettőt. A skrizofénok között sok a drogos és sok az alkoholista, ennek meg van a maga oka Attila mind kettőt megpróbálta lesz az alkoholról is szó.

Andie 2009.12.18. 13:50:59

@fényeske: Tényleg nagy odafigyeléssel olvasom a történeteket, bár már elég nagy ahhoz, hogy elfelejtsek apró momentumokat. Azonban az, hogy TE úgy gondolod, meg Attila úgy vallotta, hogy csak hétvégén, meg csak keveset - nem feltétlenül igy van.
Arra nem is emléxem, hogy volt egy időszak, mikor nem élt együtt veletek. Most vagy én hagytam ki egy részt, vagy nem irtad le (elég szájbarágósan :) ) - mingyár visszaolvasok.
Az meg, hogy a T. szakemberek mit állapitanak meg, és mit nem, az megint megérne egy misét. Van pár rémtörténetem nekem is sajnos az orvosokkal kapcsolatban, de az a Vizit blog témája lehetne inkább (nagyapám epe problémáját sárgaságnak nézték, stb).
Az igazság az, hogy az emberi elme kb olyan ma az emberi orvostudománynak, mintha az ősembernek kellene megértenie egy űrhajót. Fogná, hogy kemény, meg nagy, meg furcsa alakú, de kb ennyi.
Persze mindez nem vita és kötözködés, ne érts félre, csak tényleg kérdések vannak bennem...

Fabius 2009.12.18. 13:58:15

@Andie: nézd meg a hitelesség posztban kitett zárójelentés végét, konkrétan a jobboldali aláírást. Ugyan a nevet kitakartam, de a szignó ismerős lehet ;-) Erről a személyről lehet vitázni, módszereit megkérdőjelezni, de a szakértelme vitán felüli abban, hogy meg tud-e különböztetni egy drogost és skizofrént egymástól ;-)

Egyébként a kórházi vér és vizeletvizsgálatok nyomokban sem mutatták drog nyomát Attilánál.

fényeske 2009.12.18. 14:14:21

@Andie: Mindig velünk élt, kivéve azt a pár hónapot amit kórházban töltött, nem tudom hol olvastál ilyet. Elhiszem neked vannak rossz tapasztalataid az orvosokkal, de hidd el Attila a legjobb szaktekintélynek örvendő orvosok között volt. Nem tévedtek, az idő őket igazolta, Attilám nem gyógyult meg, skrizofén most is, csak nagyon nagyon jól van kezelve a betegsége, így állapota megközelíti az egészséges emberekét.

theresa 2009.12.18. 14:59:44

"....nem onnan kezdődtek a gondok, hanem jóval utána, akkor már vagy több hónapja nem élt velük."

szerintem ezt a mondatot érthette félre úgy, hogy velüNk-nek olvasta.
Fényeske, engem az érdekelne, Attila tud e arról, hogy van ez a blog, ha igen, olvass e.

Andie 2009.12.18. 15:14:33

@theresa: Télleg ezt olvastam félre... basszus, nagyon év vége van már...
A kérdés jogos, engem is érdekel. Meg pl szivesen látnék Attiláról képeket, már ha persze őis beleegyezik. Közelebb hozná őt az olvasókhoz.

theresa 2009.12.18. 16:09:04

Én a képeket nem tartanám jó ötletnek....én sem szerepelnék sehol az arcommal, pedig volna mit mondanom. Még úgy sem, hogy a rák nem egy olyan betegség, mint a pszichés. Sok a gonosz ember, bárhol visszaélhetnének a képekkel. De ez csak az én véleményem :)

Fabius 2009.12.18. 16:13:43

@theresa: meg az enyém is. Semmi szükség rá, hogy elterjedjen Attila arca, és kitegyük bármilyen atrocitásnak ezért.

theresa 2009.12.18. 16:35:20

az indexen éppen most van kint egy riport az IMEI-ről.
Én mondjuk csodálkozom, hogy ilyen körülmények között valaki tud gyógyulni....és gyógyítani, dolgozni. Ez valami elképesztő, pedig megjártam néhány lepusztult kórházat, de ilyet még nem láttam. (tudom, hogy Attila nem ebben feküdt.)

tony zionist 2009.12.18. 17:22:30

mennyivel jobb lenne, ha atilla 'csak' piálna 14 éves kora óta, és soha senkinek nem jut eszébe, hogy skizofrén.

kedves anyuka, talán nézzen magába..

nem értem azt sem, hogy mit parázik itt a füvön, és mit baszogat másokat (Vilit). inkább örüljön, hogy a fia szív. ez abelevitte, meg tudom, hogy árul, ez tiszta nevetséges...

a fiatalok többsége szív, ha skizofrén, ha nem, ha tudják otthon, ha nem.

nem lehet, hogy a gyereketaz készítette ki, hogy a kedves mama 1 füves cigi után szaladt vele az 'orvosok'-hoz, akik megmondták a frankót, és teletömték gyógyszerekkel, amiktől tényleg meghülyült?

ha hagyja szívni, ma van egy vidám és egészséges fia :)

hajrá vili-apuka!!!!

fényeske 2009.12.18. 17:24:53

@Andie: Nem gond azért vagyok itt ha bármi felmerül, amire tudok válaszolok vagy helyre igazítom.
Nem tartom én sem jó ötletnek a fotót, a feljegyzések szempontjából meg lényegtelen kérdés a külseje, azért annyit elárulok jóképű:))))
Igen tud a blogról de nem olvassa, ennek két oka van:
Én nem eröszakoskodom, mert nem vagyok benne biztos jó hatással lenne a rá, vannak beírások amire ugyan nem reagálok de még nekem is rosszul esnek, csak én tudom kezelni ezt az érzést.
A másik ami ennél sokkal fontosabb, 8 éve nem beszélt a betegségéről a gyógyszert ugyan szedi évek óta megbízhatóan már, de ha rákérdeztem, hogy tudja e mért fontos, kitért eddig a válasz elől és csak annyit mondott szedi mert az orvosok azt mondták kell. Hogy Ö skrizoféniában szenvedne azt nem ismerte el eddig, csupán apró kis gond volt vele amire kell a gyógyszer mondta. Én véleményem az, hogy tudja pár éve már, de kimondani, elismerni borzasztó nehéz lehet neki.
Miután a végső cél pont az hogy tisztában legyen minden hátrányával, kezelésével, de ugyanakkor ne tartsa magát örültnek, hanem egy olyan valakinek, aki azért sok mindenre képes és teljes életet élhet, azért folyamatosan próbálkozom.
Most vannak olyan fejlemények, hogy közelebb kerültünk ennek a kérdésnek a megoldásához is, de erről is olvashatok majd a vége felé, mert Fábiusnak elküldöm.

fényeske 2009.12.18. 17:29:43

@tony zionist: Nos szerintem Te maga vagy Vili:)))))
Tudod nem azért kereste Vilit meg mert fű kellett neki hanem mert barát, hogy ez a " barát" egyben fűvet is adott neki, úgy hogy tudta gyógyszereket szed, így számomra ellenség lett.
Én helyedben nem szívnák annyit mert rontja a látásod és nem tudsz olvasni, az értelmezéséről nem is beszélve.

Fabius 2009.12.18. 17:36:04

@fényeske: Szeretem, mikor ilyen örök naív vagy :-) Egy ilyen legelő hőse cionista toninak próbálsz elmagyarázni bármit? :-)
Értelmi képességeiből ítélve csak az apja hamvait nem szívta el/fel, mint Keith Richards :-D

mement 2009.12.18. 18:04:21

@tony zionist: Ne legyel mar ostoba, a funek van pozitiv hatasa a mentalodra, de bazz nem akkor ha gyogyszeres kezeles alatt alsz, vagy psziches zavarokal kuzkodsz.

En azon gondolkodnek, mivel tudnem kielegiteni azt az igenyt, ami a szivas fele lenditette a sracot, ha meg van az alapindok, lehet ra eszkozt talalni.

facil.j 2009.12.18. 18:16:02

milyen pozitív hatása van bazki bármelyik drognak is bazki?
aztakúrva

mement 2009.12.18. 18:19:46

@facil.j: manapsag hogy valami drognak vagy gyogyszernek, nevezzunk nem szakmai, hanem politikai kerdes.

Ennek fenyeben ertekelem a kerdesed is.

vöröshigany 2009.12.18. 18:25:27

@fényeske: Hát én most olvastam végig a blgodat.Nem is nagyon tudok mit írni annyira felkavart.A dologba én is nyakig benne vagyok,így csak annyit,hogy nagyon nagy szükség van arra,hogy ezeket a dolgokat mások is megismerjék.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2009.12.18. 18:31:32

Szerintem aki azzal jön, hogy Attila a drogok miatt lett beteg, életében nem látott még igazi drogost (habár marha jól hangzik a magyarázat). Ennek mondjuk örüljön is, de tényleg!
2 füves cigitől nem lesz ilyen beteg az ember, még 5 év herionizástól sem, még akkor sem, ha azt leponex-el kombinálja (láttam ilyet, nem volt vidám ügy).. ehhez hajlam kell, a drogosok (is) leépülnek, de nem így.

Tetszik a blog, igazi bátorság kell hozzá! Attila arcát viszont ne mutassátok meg, mert azzal ebből az őszínte naplóból, RTL fókusz stílusú, hatásvadász iromány lesz... Nem is értem ezt miért erőltetik mások.

Fabius 2009.12.18. 18:38:05

@csib: megnyugtatlak, nem áll szándékunkban "blogcelebet" csinálni Attilából. Ez a blog az megmarad annak, aminek indult: egy megtörtént esetet feldolgozó webnaplónak. :-)

aJeti 2009.12.18. 23:17:22

@Fabius, @fényeske, csak így tovább.

facil.j 2009.12.19. 07:40:30

nement igaz is meg nem is ez, victorius utána 2 napig szarul lenni tök jó, csib te meg 1 pöcs vagy

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2009.12.20. 18:21:58

@facil.j
Te meg egy nagyon intelligens vagy, tényleg :)

a.anami 2010.01.17. 13:06:49

@nemetha: Több betegünk volt, akiknél -sztem ua.-ról a gyülekezetről beszélünk; 3 betű-, ez a gyüleVÉSZet váltotta ki a betegséget...

a.anami 2010.01.17. 13:10:25

@theresa: Háhá! Látnád a mienket...
...
süti beállítások módosítása