HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

Álomország országútján

Fabius 2010.01.22. 08:00

A riportban elhangzott, Attila álma a 2020-as nyári olimpiára való kijutás.

Beszélgettem erről egy szakmabelivel azóta. Szerinte Attilának ez a riportban utolsónak elhangzó mondata jelezte: a betegség még jelen van. Vitába keveredtünk, mert szerintem meg pont az ellenkezője igaz. Minden embernek szüksége van álmokra. A cél épít, kitartást és értelmet ad a hétköznapoknak, harcossá teszi a jellemet. A gyerek a mesékből, a felnőtt az életből merít magának fantáziálni valót. A gyerek azt képzeli, ha felnő ő hercegnő lesz vagy királylány, zseniális hős, de legalább egy szakadt atlétában világot megmentő Brúsz Vilisz. A felnőtt természetes módon önmagát teszi főszereplővé az álmában. Nekem is vannak álmaim, ahogy nektek és minden felnőtt embernek vannak. Az egyetlen ami megkülönbözteti ezeket az álmokat az a megvalósítás lehetősége. Mert van ami abszolút lehetetlen, és ami szinte az. Utóbbiban ott lapít a lehetőség minimális százaléka. Nem lettem agyfürkész az utóbbi napokban, de józan paraszti ésszel ezt gondolom.

Kifejtem bővebben: a szakember indokai a következők voltak:

1. Attila 2020-ban 37 éves lesz.

2. Nem játszik nagy egyesületben, vagyis nem az élvonalbeli játékosokkal készülhet.

3. Gyógyszeres kezelés alatt áll, így hiába gyors és pontos a csuklója, a többi végtag mozgása merevebb a többi versenyzőénél.

Meghallgattam, elfogadtam ezeket, de...De.De.De. Amik ellene szólnak, azok éppen mellette is szólhatnak.

1. Klampár Tibor visszatérése 38 éves korában bebizonyította, van esély ebben a korban is jó eredményeket elérni.

2. Attila minden nap edz. A szombat vasárnap sem kivétel. Vagyis nem a fotelban ülve, csipszet rágcsálva szövögeti az álmait.

3. A kicsit merev mozgás akár előnyére is vállhat. Meglepheti a ritmikus mozgáshoz szokott ellenfelet, kiszámíthatatlanná téve a játékot.

Mielőtt bárki lehurrog, hogy a szememben a fiam egy Klampár szintű játékos leszögezem, nem az. Még nem. De talán nem is lesz soha. Attila is tudja, szinte lehetetlen a célt elérni amit kitűzött maga elé. Viszont van benne erő és hit, kitartás és szorgalom. Szinte biztos, hogy nem fog sikerülni, és álom marad. De ha most ez az ábránd hajtja őt előre, akkor  vágyakozzon! Minden versenyzőre, élsportolóra jellemző a fanatizmus, amit ne keverjünk össze a mániával, a két dolognak semmi köze egymáshoz. De nézzük meg a sztár sportolókat, a klasszisokat, mennyi mindenről mondanak le életükben egy kimagasló eredmény eléréséhez? Fanatizmus, a tökéletesség igénye nélkül nem volnának képesek ezeket teljesíteni.

Én büszke vagyok a fiamra, mert nem mindennapi célt tűzött ki maga elé. Büszke vagyok, rá mert látom, mindent elkövet a megvalósítása érdekében. Ezért nem engedem senkinek, hogy az álmát elvegye!

Címkék: sport skizofrénia célkitűzések

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr881691662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megadatott 2010.01.22. 08:33:47

Nekem már az is csoda, hogy egészséges sportolókkal felveszi a versenyt. Nem tudom hogy csinálja, hiszen a gyógyszerek letompítják az embert. Ilyenkor a reflexek még egy hétköznapi embernél is rosszabbak általában, ezért tartom ezt nagy dolognak. Az kevésbé lepne meg ha pl súlyemelésben vagy hosszútávfutásban lenne jó. Mindenesetre gratulálok.

morzsakutya 2010.01.22. 09:14:33

ne haragudj Fényeske a kérdésért, de nem arra gondolt az illető, hogy Attilát esetleg nem a sportolókra jellemző makacs és végtelen kitartás, hanem esetleg pont a betegségére jellemző (hülye szó, bocs, de....) mániákusság vezeti? úgy értem az a fajta, ami az általad korábban felsorolt példák esetében....

zenooka 2010.01.22. 09:20:36

tegnap Marcsival neztunk egy riportot egy idosebb enekesrol ott a ficko mondta hogy 3 dolog kell a boldog elethez:
-legyen valaki amit szeretsz
-legyen valami amit csinalsz
-legyen egy cel amit el akarsz erni.

fura volt, ebben a kozhelyekkel teli kis gondolatban nagyon sok minden benne van.

vagyok, aki vagyok... 2010.01.22. 09:21:55

pont tegnap este néztem meg a videót. sajnos valószínűnek látom, hogy csak álom. de ha ez valóban egy álom és nem mánia, akkor ez még jól is elsülhet. azt pedig, ti, aki közel vagytok hozzá, látjátok, hogy melyik.

Hajrá, Attila!

zenooka 2010.01.22. 09:23:04

@zenooka:
kicsit fraudi volt nem valaki amit szeretsz, hanem valaki akit szeretsz:)

fényeske 2010.01.22. 11:39:53

@morzsakutya: A "szakember" pinpongban van otthon, és ilyen szemmel nézi Attila lehetőségeit. Nem gondolom, hogy mánia lenne, kiskora óta jellemző volt rá ez a fajta hozzáállás a sporthoz, ez vitte előre.
Ismerek egy embert akinek alkartól vágták le mindkét kezét, a csonkokkal úgy pinpogozott, az ampuláció után 4 évvel, hogy egészséges versenyzők nem tudták legyőzni. Mikor 7 éve azt mondták nekem, Attila sosem fogja a gyógyszerszedést elfogadni, nem hittem nekik. Aztán vagy 5 éve azt mondták "szinte" lehetetlen hogy leérettségizzen az akkori állapota szerint, nem hittem el.
2 éve ha valaki azt mondja újra versenyezni fog és még győzni is tud, én is skeptikus lettem volna. Mai állás szerint a "szinte" lehetetlenben igenis benne van, hogy az álmai után menjen. Nem azt mondja, hogy Ö lesz az olimpia bajnoka, azt mondja részt szeretne venni. Ha riportot megnézed a végén, még Ö is mosolyog ezen, pontosan tudja hány % esélye van, de mer nagyot álmodni, és én ebben csak támogatni tudom.

fényeske 2010.01.22. 11:48:32

@Vagyok, aki vagyok...: Mindenképp pozítiv, mert építő, hisz az álmok eléréséért, tenni is kell. Igen lehet nem sikerül majd neki, de az odavezető úttal gazdagabb lesz sok mindenben. 10 év van még addig, tökéletes logikával tudja a 2012 olimpia nagyon közel van, addig már kevés az idő, de 2020-as talán elérhető. Annyit de annyit fejlődött a mozgása, a reflexe, az utolsó évben is, kitudja mit hozz a jövő, igenis bízzon magában, legyen célja, és legyen elég akarata és kitartása, mert ez az Attila már arra emlékeztet aki mindig is volt.

Záporka 2010.01.22. 13:14:38

Én hiszem, ha Attila azt mondta, olimpián akar indulni, meg is tudja valósítani. Épp eleget beszélgettünk ehhez Vele.
Emlékszem arra az estére, amikor Fabius-szal beszélgetve felvettem, mi lenne, ha Attila újra próbálkozna a pingpongozna, majd elmondtuk Neked is, Fényeske. Az ötletet jónak láttad, bár akkor is voltak szkeptikusok. És ha jól emlékszem, 3 hónappal később Attila már megnyerte a budapesti versenyt.
A "betegsége" miatt nem kaphat sportorvosit?!?!
Mi lenne, ha a paraolimpiát próbálná meg?
Valahol csak elindulhat olyan versenyző is, mint Attila.

fényeske 2010.01.22. 14:55:41

@Záporka: Nem a sportorvosival van baj, már múltkor is írni akartam, valamit félreértettél, azt megkapta, hisz a törekvés színeiben sem versenyezhetne ha nem kapta volna meg. A baj az, hogy a nagy egyesületek mint a BVSC vagy Postás nem hajlandó befogadni a betegsége miatt, így elesik attól a lehetőségtől hogy a legjobbakkal edzen napi főállásban. Így marad neki a munka mellett napi 3-4 órában és nem is a legjobbakkal, ez sajnos nem biztos hogy elég lesz. Paraolimpia jó ötlet utána kéne néznem, lehet hogy csak testi gondokkal lehet indulni? Nem tudom, megér egy utánanézést.

Szumóné 2010.01.22. 15:28:21

Nem azért a huszasért, de vannak ún. "egészséges" emberek, akiknek sokkal elérhetetlenebb álmaik vannak, melyeket nem is szégyellnek előadni, pedig a megvalósulás esélye erősen közelít a nullához.

Attila és az olimpia pedig szerintem nem másabb, mint egy normális sportolói motiváció. Mindenkinek kell egy cél, cél nélkül mi végre a sport? Anélkül csak hobbi. De még hobbiszinten is lehet, sőt célokat kitűzni, ha eredményt szeretne valaki elérni.

Az meg megdöbbentő, hogy a "nagy" egyesületekből egyik sem mer kiállni egy ilyen sportoló mellett! Elég szégyen, hogy nem merik felvállalni, pedig nyilván nekik is hozná a vágyott elismerést. Mégis mitől félnek?* :-( Olyan szánalmasak ezek a diszkriminációk.

*juteszembe, mitől félnek: ez a betegség (is) ismeretlen terület számukra, félelmetes lehet. A skizofréniát legtöbbször max. a rissz-rossz filmekből ismerik, ahol a habzó szájú kéjgyilkos ijesztgeti a pógárokat éccaka, váááááá... Vagy valakinek volt közelebbi kapcsolata (rokon, stb.) ilyen beteggel, akit a nem helyes kezelés és segítőkész család, környezet hiányában khm, szóval nem lehetett részben sem kézben tartható állapotúnak tekinteni. Azért ez érthető is lenne.
Nyilván félelmetes dolog, de az is félelmetes, hogy mennyivel egyszerűbb a kiközösítés, meg a struccpolitika, legalábbis Attila esetében.

Lám, erre is milyen jó a blog, hogy talán ebben is tud segíteni. Ha nem is Attilának, de talán a jövő nemzedékének. Talán...

Marcsi25 2010.01.22. 16:35:18

Mindenkinek szüksége van célokra az életében :)
Van akinek ez a cél a családteremtés, van akinek a diploma, van akinek a saját lakás, saját cég, stb., és igen, egy egykori élsportolónak tök természetes, hogy ez az az olimpia. Ez az élet rendje :) Célok, és vágyak nélkül csak vagyunk és nincs motiváció, beszürkülünk, besavanyodunk és elfásulunk.

fényeske 2010.01.22. 18:39:30

Csakhogy tudjátok Ö az én Marcsim vagyis Attila sógorasszonykája vagyis zénoka felesége, hát nem okos egy lány, imádom!
De visszatérve a témára bármennyire Attilám mellett vagyok, el kell azt ismernem, hogy egy BVSC vagy Postás nem fog rizíkozni. Ők eredményeket és ha egy mód van rá biztos eredményeket akarnak. Attilában olyan csekély esélyt láttak erre,hogy nem érte volna meg nekik a befektetés. Az élsport pénz és a pénz nagy úr, hisz úgy tudnak fentmaradni,ezt meg is értem.
Amit viszont nem értek az az, hogy meg sem nézték, annyit azért megérdemelt volna kb. 8 évig volt a versenyzőjük, szerintem ennyi járt volna neki.

Win Elen 2010.01.25. 18:35:34

En is veled ertek egyet Fényeske. Ha valóban nem mániás szinten ragaszkodik ehhez a kituzott celhoz, akkor csak hasznara valhat. Es ahogy irtad nem igy all hozza. Ez mindig egy kapaszkodo, nem csak egy atlagos ember, de egy skizofren, depresszios szamara is. Sot. Es talan nem is ugy kell ertelmezni hogy ezzel olyan magasra tette volna a mercet, hogy soha nem erne el, hanem hogy mer hinni magaban. Tudja a korlatait, de nem csugged. Es talan nem is a vegeredmeny szamit. Ha odajut, hogy szamot vessen, szamot vessetek, akkor az latjatok hogy sikerult, mert mindent megtettetek. Olyan ez mint amikor az ember a dobogo legtetejere hajt es masok azt mondjak meg elindulnod sem erdemes. De a vegen a bronz erem megis fenyesebben csillog az o kezeben mint az elsoeben az arany. Kitartas eltokeltseg. Attila sulyokkal fut, es megis jatekban van :)

fényeske 2010.01.25. 19:27:31

@Win Elen: "Attila sulyokkal fut, es megis jatekban van :)"

Tudod ez olyan szép mondat, hogy beleborzongtam és igen valóban így van, mindent elmondtál ebben az egy mondatban:))
...
süti beállítások módosítása