HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

Új év, statisztika

Fabius 2011.01.12. 04:55

Boldog új évet minden olvasónknak!

Kezdjük ezt az évet egy kis visszatekintéssel: a blog fennállása óta 120 ezernél többen jártatok itt, és sajnos (vagy szerencsére) csak közel 50 hozzátartozó keresett meg különböző kérdésekkel. Ezekre a legjobb tudásom és tapasztalatom szerint igyekeztem válaszolni, így összesen 4 hozzátartozónak tudtam végül is segíteni úgy, hogy látványos következményei lettek hónapok elteltével. 4 hozzátartozó ugye 4 család, vagyis kb. 15-20 ember, aki idén már másképp éli az életét, mint a blog elolvasása előtt. Ez nagyon kevés de ezeken az embereken nem tudtak orvosok sem segíteni, reményt vesztve majdnem feladták, értük érdemes volt ebbe az egészbe belekezdeni.

 Az utolsó poszt elég komoly vihart kavart ezért a saját tapasztalatomból merítve csináltam egy mini statisztikát:
 

Mind az 50 hozzátartozó aki hozzám fordult elmondta, a betegüknél mindegyiknél jelen volt a marihuána fogyasztás hosszabb, rövidebb ideig. Ez, ha nem is tudományos, azért minimum elgondolkodtató. Egész biztos, hogy foglalkoznak ezzel szakemberek, de azt hiszem elég siralmas lehet a statisztika az országos átlagnál is. A média felelőssége lenne a felvilágosítás a lehetséges következményekről, természetesen az alkoholt is beleértve, de még messze nem vették ki a fejüket a homokból. A dohányzásnál komoly előre lépések vannak, de ezt a témakört is lábujjhegyen kezelik egyelőre. Én magam részéről minden ismerősömnek, akinek kamasz gyereke van elmeséltem, ennyit tudok tenni sajnos nem többet.

 
Attilámmal a karácsony nagyon jól telt el, az ajándékoknak örült, volt benne egy családi játék nap is a nagyfiammal és a menyemmel, evés ivás, még egy vendéglőben eltöltött vacsi is belefért. A szilvesztert is együtt töltöttük egy baráti társasággal, 40-50 emberke, zene tánc, és Attilámat is elkapták a lányok. Egyszer kétszer megpörgették, mondták is utána mennyire jóképű, kár, hogy annyire szelíd és csendes. Attila is nagyon jól érezte magát, érezte, hogy szeretettel szólnak hozzá, de nem tolakodóan. Azóta is emlegeti. Reggel 5 re elfáradt a tánctól és a hangos zenétől, óriási dolog volt, hogy eddig is bírta. Aztán minden visszaállt a dolgos hétköznapokra. Hálával tarozom a bátyjának, a menyemnek és a barátaimnak, mert leírhatom: boldog és békés ünnepeink voltak.

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr252577972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2011.01.12. 12:31:13

Nagyon boldog új évet nektek!
Kívánom, hogy minden flottul menjen és nyugalomban élhessetek. Vagy inkább mozgalmasan? Ahogy nektek jó :)

Szerintem ha egy emberen segítettek az írásaid már megérte. Illetve, mi -olvasók- is többet tudtunk meg erről a betegségről, ami egyáltalán nem káros.

Pusszantás!!!

zödlajhár 2011.01.14. 08:08:46

Boldog Újévet!
Szép, amit elértetek, gratulálok. Társaság, tánc, családi vacsora! Hát mi még nem vagyunk ilyen sikeresek. Mikor valami jobban kezd menni, akkor mindig egy váratlan visszaesés következik. Munka, tánc, társaság, hát ez egyre távolabb... pedig voltak már rövid távú tervek. Hát, talán majd a tavasszal.

fényeske 2011.01.15. 08:46:59

@zödlajhár: Ne feled el, nekünk is 8 év küzdelem, visszaesések, újra jobb, reménytelenség, megint fény szóval nem rövid volt az út idáig. 1 éve változott meg minden egyértelműen, mintha a rém elfáradt volna velünk szembe, nálatok is eljön ez az idő biztos vagyok benne, csak következetesen menjetek azon az úton, és a terveket ne adjátok fel.

zödlajhár 2011.01.16. 07:58:51

@fényeske: Köszönöm a biztatást. Az elmúlt hat évben nem sokkal kerültünk közelebb a célunkhoz, és az rendszerint valami irreális (az ő részéről) amibe aztán belebukik vagy bele se kezd. Télen még hideg is van, levegőt sem vesz, mert "ellopták a ruháit" hát így nehéz. Kéknyuul voltam.

fényeske 2011.01.16. 21:41:43

Csak ötletet tudok adni és az sem biztos hogy beválik:((
Az irreális célból ki kell annyit venni, hogy reális legyen, de mégis hasonlítson az ő céljaihoz. A téli tévképzetek meg arra utal, hogy kőkeményen ott van a rém a közelben:((( beszélni kell a doktorokkal gyógyszer vagy valami megoldás miatt:((

zödlajhár 2011.01.18. 16:54:39

@fényeske: Á, nincs olyan, a beteg nem beteg őt "kicserélték, házi őrizetben tartják" a doktorok meg elfogadják, hogy akarata ellenére nem lehet senkit meggyógyítani. A doktor azt kérdezi (biztos nem látott még paranoid skizofrént) miért nem ő keresi meg. 22-es csapdája.

fényeske 2011.01.19. 05:14:20

Sajnos ha nem ön vagy közveszélyes akkor valóban az a helyzet, hogy neki kéne menni és mint tudjuk őt a rém irányítja nem fog menni. A ma életben levő jogszabályok szerint nem kötelező a kezelés ha a beteg nem veszélyes senkire. Itt az elsőrendű kérdés ez. Utána kéne járni, gyámság alá hogy lehet helyeztetni, ha sikerülne jogotok van a kezeltetésére is akár akarja, akár nem. Nem egyszerű folyamat az biztos:(((((

Skizzo 2011.02.13. 21:27:50

Szia!
Teljesen végigolvastam az egész blogot.
Tegnap annyira a hatása alá kerültem, hogy rólatok és apukámról álmodtam.
Nagyon örülnék, ha benéznél az én blogomba, igaz, már semmi segítséget nem várhatok, hiszen apukámat elvesztettük: meghalt. De mégis, látnád az ő életét, a miénket. És kíváncsian várnám a véleményedet arról, hogy szerinted apukám is megmenthető lett volna? És vajon hogyan? :-(
Ide linkelem a blogom első fejezetét. Ha el tudod kezdeni olvasni, visszafelé haladva lesz értelme inkább, sorrendileg úgy lesz helyes.
Ezentúl is be fogok majd nézni hozzátok, remélem, majd írsz és... és remélem, csupa jót! :-)
memorials.freeblog.hu/archives/2010/05/30/Elkezdem_hat/

Kata6912 2011.02.13. 21:42:58

Sziasztok!
Én még új vagyok közöttetek!
Jelenleg az őrület határán. Szerelmemet tegnap vittem kórházba (korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála), jelenleg a leges-legrosszabb dolgokat művelik vele. Sajnos, látom a problémával nem vagyok egyedül, csak nekem még úja helyzet, mert amikor megismertem és össze kötöttem vele az életemet, akkor éppen az injekció hatása még tartott.
Kedves Ági, ha esetleg e-mailben fel tudnánk venni a kapcsolatot, annak nagyon örülnék. Ha lehetséges, akkor majd megírom az elérhetőségemet. Annyira egyedül vagyok és teljesen tehetetlen.Elkezdem olvasni a blogodat, talán hasznos lesz számomra a jövőben.
Várom válaszodat!
Üdv.Kata

Skizzo 2011.02.14. 18:31:54

Kata, sok-sok erőt Neked! Tényleg olvasd végig, nagyon-nagyon megéri! :-)

fényeske 2011.02.14. 18:41:57

@Kata6912: Kedves Kata!

fenyesagi@freemail.hu a címem, írj és a telefonszámod is add meg, beszélünk, megpróbálok segíteni amennyire tudok.Mást most nem tudok írni, mert semmit nem tudok rólatok... beszélünk üdvözlettel fényeske

Kata6912 2011.02.14. 20:17:29

@Skizzo: Köszönöm a kedves soraidat! Majd elolvasom a Te blogodat is. Bár most azzal telik az időm, hogy reggel elmegyek dolgozni, este hazajövök a hideg, sötét, üres házikónkba.....és közben a kórház...ahol csupa rossz dolog történik a Szerelmemmel és velem is.
Neked is minden jót! Kata

Skizzo 2011.02.14. 20:21:54

Kata: előbb mindenképpen ezt a blogot olvasd el, mert itt igazán hasznos tanácsokat, tapasztalatokat olvashatsz. Az én blogom ebből a szempontból egy nagy-nagy kudarc, bár tanulni abból is lehet, legalábbis levonni a következtetéseket, hogy hogyan ne...
Elhiszem, hogy rossz lehet nagyon. Remélem, jóra fognak fordulni a dolgok nálatok is,mielőbb! :-)

Kata6912 2011.02.14. 20:22:24

@fényeske:
Szia Ági,
köszönöm szépen, hogy megadtad az elérhetőségedet. Írok mailt.
Most picit össze kell szednem magamat, most értem haza a kórházból. Üdv.Kata

sarkanymese 2011.03.08. 00:04:26

Kedves Fényeske!

Nagyon Boldog Új Esztendőt Nektek! Kívánom, hogy egyre csak jobb dolgok történjenek Veletek!

Nálunk is vannak pozitív fejlemények, pl. végre hajlandó pszichoterápiára járni a testvérem, illetve most családterápiába is belekezdünk, és egy fiú is van jelenleg mellette. Csupa jó dolog, örülnünk kellene, mégse tudunk igazán, mert ő mégis mindezek ellenére meg akar halni, azt mondja, nincs értelme az egésznek, hagyjuk már...

És ettől persze eléggé kétségbe van esve az egész család, hogy lám, már terápia is van, szerelem is van, mégis a halált választaná :(

Bárcsak végre mi is kicsit fellélegezhetnénk 6 év után...

De Nektek őszintén nagyon örülök!

Téglagyári megálló 2011.03.09. 13:16:27

Kedves fényeske!
Ha jól emlékszem, azt írtad, a fiad lsd-t is fogyasztott. ezek után kár a marihuánáról beszélni az esetében, egy papírral szinte feldobta az érmét. De a fű úgynézki valóban hozhat ki pszichés zavarokat. Napi fogyasztóvá válás oka lehet inkább egy tünet. Ezt is el kéne az iskolában mondani a gyerekeknek kb 13 éves korukban prevenciós céllal és nem nagyonszenzációs 2perces híradó blokkokban terjeszteni az igét zacherdoktor életvezetési tanácsaival.

fényeske 2011.03.09. 18:04:41

lsd-t egyszer kipróbálta saját bevallása szerint. A többiben igazad adok, kell a felvilágosítás minden fórumon.

Bogyó86 2011.03.31. 20:44:10

Szia fényeske!
Írtam volna neked mailt,de azt írja,hogy érvénytelen a cím.

fényeske 2011.04.03. 22:13:50

@Bogyó86: Nap mint nap használom, hogy nem lehet érvénytelen valamit elírsz.
fenyesagi@freemail.hu
...
süti beállítások módosítása