HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

A hitelességről

Fabius 2009.12.14. 20:07

Kedves Mindenki!

A mai nap történései után úgy gondoljuk, a blog szempontjából a hitelesség különös jelentőséget kapott. Ezért  Fényeskével úgy döntöttünk, egyszer és mindenkorra rövidre zárjuk ezt a témát. Közzétesszük Attila egyik zárójelentését, itt láthatóak alant. Sajnos a blogban olvasható történet nem a megvadult fantázia műve, nem fantazmagória. Kérek mindenkit, erre legyetek tekintettel a jövőben. Holnaptól a hitelesség kérdésével nem kívánunk többet foglalkozni.

Köszi a megértést!

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr201598172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gera 2009.12.14. 22:49:19

Fotoshop :)

Na jó, a viccet félretéve, nagyon érdekes a blog, az index főoldalról tévedtem ide és elolvastam az eddigi sztorit, kíváncsian várom a folytatást. Olvastam (és nagyon örülök), hogy mára nagyjából rendeződött a helyzet, ezt tudva azért jóval könnyebb olvasni a sok rémséget.

penna 2009.12.15. 00:30:43

Hát, nem tudom.
Ma napközben olvastam el a blogba eddig feltett bejegyzéseket, kellőképpen megrázott. Gondolkoztam akkor, hogy valami ilyesmi reakciót beírok, de aztán az jutott eszembe, hátha Attila anyukájának tele van már a padlás sajnálkozó emberekkel.
Az előbb valamiért még egyszer felnéztem ide, és látva a bemásolt zárójelentést és előtte a beírást, szinte még jobban szíven ütött, mint az addig olvasottak. Mégpedig azért, mert ezek szerint villámgyorsan ebben a blogban is megjelent a jó kis magyaros mentalitásunk, ne higgyünk senkinek, mindenki csal, hazudik.
Bőven nem vagyok már tini, és sok mindent láttam, átéltem már, de nekem eszembe nem jutott kételkedni a leírtak valódiságában. Így, ilyen kegyetlenül szívet tépő dolgokat csak egy nagyon erős asszony, egy anya tud írni, ezek a sorok csak valós, átélt élményeken alapulhatnak.
Várom a folytatást.

Fabius 2009.12.15. 00:45:58

@penna: Sokan sokfélék vagyunk. De egy biztos: ennek a családnak a hitelét nem hagyom megkérdőjelezni.
Reggel folytatódik a történet, addig a kedélyek is csillapodnak. Bennem is. :-)

penna 2009.12.15. 00:49:20

Még valamit.
Másfél éve a neten dumálgattam egy ideig egy nagyon értelmes, szimpatikus fiatal lánnyal. Sok minden szóba került köztünk. Aki kötött már neten "ismeretséget", tudja, hogy sokszor sokkal intimebb dolgokat elárul az ember egy ismeretlen ismerősnek, mint a legközelebbi hozzátartozójának vagy barátjának. Sokat dumáltunk. Eleinte nem tűnt fel semmi komolyabban elgondolkoztató a viselkedésében. Aztán elég hamar voltak olyan mondatai, történetei, amiket nem értettem, amik nem fértek bele egy diplomás, érett, 30 körüli nőről alkotott elképzelésembe. Pl. az életével, céljaival kapcsolatban szinte gyermekded és teljesen irracionális elképzelései voltak. De elég hamar elmondta, hogy ő is skizofréniás. 20 éves kora körül kezdődött a pokoljárása, több év után került pszichiáterhez, benne is több személyiség lakozik, rendszeresen hónapokat tölt kórházban, állandó gyógyszereken él. Nagyon sok mindent megtudtam róla és totálisan tehetetlennek éreztem magamat, és ezek után már egyáltalán nem tudtam, hogyan viselkedjek vele. Pl. amikor jöttek az irracionális dolgai, ill. vívódtam, hogy milyen reakcióm milyen hatással lehet esetleg rá, az állapotára. És persze előjött az önzőség belőlem, hogy én - eleve kb. 200 km-re lakva tőle - mit kezdjek ezzel a helyzettel, ővele, milyen hatással lesz ez az egész az én életemre, hogyan legyen tovább.
Aztán, ahogyan lenni szokott az ilyen csetes ismeretségekkel általában, elmaradtunk egymástól. Sok hónapja semmit nem tudok róla. De nagyon sokszor eszembe jut és nagyon-nagyon fáj érte a szívem, hogy ez a sors jutott neki.
Hosszú voltam, tudom, bocs, de kijött belőlem.
Üdvözlet Attilának és a családjának.

Téglagyári megálló 2009.12.27. 12:36:44

Kipróbált drogok között szerepel az LSD is. Az LSD bőven nem sorolható az "egyszerűbb drogok" közé, ahogy valamelyik korábbi bejegyzésben írtad. Egyszeri lsd fogyasztás önmagában is előidézhet pszichózist, amennyiben valaki hajlamos rá pl: volt barátnőm

De olvasom tovább és reménykedek valami megnyugtató befejezésben.

k.g. (törölt) 2009.12.27. 13:29:50

"XTC, speed, cannabis, LSD" - innentől nem tudom tovább őszintén sajnálni a fiút, ezek a drogok önmagukban is előhozhatnak az erre hajlamos emberből mentális zavart, nemhogy egymás mellett. Sztem simán megvan rá az esély, hogy ha ezeket nem próbálja ki, akkor a hajlamából az életben nem lesz betegség. És igen, ez a tény aláássa a blog tágabban vett hitelességét, mert noha így is egy megindító történet egy betegség miatt széthulló család évtizedes pokláról, de már ott lebeg felette a felirat, hogy "magának köszönheti". Érdekes módon amikor az anyuka felelősöket keresett, eszébe nem jutott a kicsiny szeme fényét hibáztatni.

k.g. (törölt) 2009.12.27. 13:42:09

+ nem vagyok szakember, de ez a skizofrénia nekem sokkal inkább disszociatív személyiségzavarnak tűnik a különböző személyiségek megjelenése alapján.

fényeske 2009.12.27. 17:17:20

@solmyr: igazad van annyiban, hogy ha nem próbálja ki egy veszélyességi faktor kiesik, de hogy mennyiben nem hiteles ettől a történet azt nem tudom. Ha nem írom ezt meg akkor elhallgatnék dolgokat ami pedig hozzá tartozik. Felelősők keresésében benne volt ez a téma is hisz én engedtem el hétvégeken discoba, gyerek volt még az én felelőségem is ez az engedékenység. A múltat kutatni, akár úgyis hogy Attilát hibáztatom, vagy magamat vagy vili féle társaságot nem vezet sehova. Ha kemény drogos lett volna is mellette állok amíg tiszta nem lett volna és lehet megírom a történetet tanulságként másoknak. De itt nem erről van szó, kiszabadult egy több év óta tartott kökemény sportéletből, élni, szórakozni akart 17 évesen, igen felelőtlenül kipróbált ezt azt ami lehet nem tett jót neki de magától belátta, abbahagyta, és rá 1 évre tört ki belőle a betegség. Hogy köze volt e hozzá, igen lehet, ezért is írtam erről is őszintén,de nagyobb a valószinűsége hogy ez is egy összetett dolog lehetett. Sok sok veszélyességi faktor volt együtt, lehet enélkül is kitört volna belőle, de ha nem és erre senki nem tud választ adni akkor is ha "anyuka kicsi szeme fénye" a hibás,végig mellette állok.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.12.27. 18:53:32

Na, tessék elsiettem az előbbit.

OPNI. Erre volt némi esély. Akkor már csak a parkos jelenetet nem értem. Azt a biztonsági őrös, kislányos részt.

Az OPNI zárt osztályán, ami persze nem diliház, sárgaház is csak a színe miatt lett, van (opszá, igazából volt) egy felügyelő ápoló az ajtóban, onnan orvosi engedély nélkül még szülői felügyelettel sem lehetett parksétára menni. Aztán meg olyan rohadt nagy az a park, a bejárat meg főleg, a nappali őrök meg maximum a teherforgalmat elleőrizték, egy fülkéből. Úgy rémlik, hogy pad a környéken egy szál se, de ezt persze már nem tudom megnézni. Na, mindegy, kicsit zavaros nekem az a sztori, az őrrel.

Már csak az aláírásokat kell megfejteni.
Dr. Csorba? Talán. Asszem. A fődoki, meg a tudjuk ki volt 2001-ben...

zenooka 2009.12.27. 19:06:15

@Skulo:
a parkos jelenet nem rogton a legelejen volt annak idejen hanem valamikor 3/4 ed idoben mig bent volt a korhazban.. elejen persze ki se lephetett az osztalyrol.. volt ott pad jopar..
nem csorba...ha irsz egy uzit es tenyleg ennyire kivancsi vagy elarulom az orvosok nevet..

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.12.27. 19:11:46

Elég kevés pszihiáter foglalkozott ott súlyos elmezavarokkal ahhoz, hogy nem jöjjek rá előbb, vagy utóbb. Ez így érdekesebb.

fényeske 2009.12.27. 19:28:45

@Skulo: Nem csak parkja volt hanem erdő is tartozott hozzá. Ápolók kíséretében a jobb állapotban levő betegeket ott sétáltatták. A parkban fák, virágok, padok, autó parkoló is, azt már sajnos nem tudom megmondani 100% biztonsággal de azt hiszem a padok piros színűek voltak, de ma is megnézheted a park megvan még a padjaival együtt. Nem felügyelő ápolót írtam hanem biztonsági őrt a bejáratnál, sőt a zárt osztályt magát is vagy 2 ajtó védte mire kijuthattál, ahol viszont maguk a betegek vigyázták, hogy egy másik beteg ne mehessen ki engedély nélkül. Miután jól ismertek engem Attilával mindig kiengedtek, persze akkor már bent volt jó pár hónapja.
Mi az magasföldszinten voltunk de 3 emelettel feljebb kezelhetetlennek ítélt betegek voltak zárva.
Az orvos nevét fábiustól is megkérdezheted de az ö engedélye nélkül nem hozhatom nyilvánosságra elnézést érte.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.12.27. 20:04:48

Tudom, hogy volt hozzá erdő, azért is volt olyan jó biznisz, annak aki megvette fillérekért az államtól, hogy rohadna meg. Én az egész eset leírását nem értem, de igazából lényegtelen, meg régen is volt már, mint láttam ez már kb. három éves visszamlékezés. Sok minden furcsaság van itt, nem csak az a történet.

Nem azt állítom, hogy hazugság, azt mondom, hogy furcsaság, amit nem értek. Pedig sok tételt, egésszen pontosan ismerek a teljes történetből. Persze nem Attiláét.

Nem értem pl. hogyan feküdhetett mellé egy leszokni vágyó drogos? Mert van ugyebár az addictológia, ami egy szárny, meg a psichiátria, ami egy másik. Megint másikban, a zöldben, voltak az "elfekvő" súlyos esetek, ha úgy jobban tetszik akkor a zárt és nem a főépületben. Ambuláns psichiátria, Nyéki út. Szóval, most akkor hol is volt? Bár végülis mindegy, csak nem értem a torzításokat.

Van még egy pár súlyos zavar az egész történetet illetően, ami messze nem hihető számomra, persze ettől még lehet igaz. (van, ahol rá is mutattam erre, egy-egy bejegyzésben, van ahol nem, mert szinte az egész bejegyzés egy mesének tűnik nekem)

Most, hogy így már végigrágtam magam az egészen, ilyen fele-sem-igaz számomra az egész történet. Persze ez nem jelent semmit. Majd meglátom, hogy mi lesz és akkor talán megértem. Mindenesetre azon lepődnék meg a legjobban, ha meggyógyulna...

Hogy szkeptikus vagyok? Nem is kicsit. Így karácsony tájékán túl sok hittérítőbe és egyéb nyalánkságba futottam bele ahhoz, hogy ne legyek résen. Egyébiránt, vannak személyes tapasztalataim a témában. Hosszú évek, amik nem múltak el nyom és egy jó adag ismeretanyag nélkül a témában.

zenooka 2009.12.27. 20:57:55

@Skulo:
megint nem neztel/olvastal figyelmesen
1,) tobb mint 8 eves a tortenet eleje
2,) senki sem mondta hogy ati meggyogyult.. mai napig nem. csak tud egy elfogadhato normalis eletet elni.
nyugi nincs hitterites ez "csak" egy tortenet..

fényeske 2009.12.27. 21:15:14

@Skulo: Nos úgy tűnik mintha elég felületesen olvasnál, írtam együtt feküdt a zárt osztályon kényszer elvonos, itt akár alkohol vagy akár drogot említhetném, depressziós aki öngyilkosság kísérlet került oda, és komoly különböző pszihés betegek, hogy te ezt nem hiszed el? Avval nincs mit kezdenem de nem is akarok. itt válaszolnék a vezetésre is. 3 hónapi rendszeres gyógyszer mellett gyakorlatilag engedélyezik a vezetést. Mikor Attila kikerült a kórházból már nem a fent említett gyógyszerek mindegyikét kapta ráadásul kisebb adagban. 3 hónapi szedés után vezetett, amit elméletileg szabad, de ugyebár nekem sem jött be a vezetési stílusa azért döntöttem úgy ahogy.
Érzésem szerint nem az van, hogy szkeptikus vagy,hanem egyszerűen bízonyitani szeretnéd saját igazadat a hiteltelenségről. Engem tuti nem szippant be semmilyen vallás, felekezet vagy egyébb badarságok. ez a blogg ingyenes semmi hasznom belőle, hogy leírtam, meg jentettem itt ezt a történetet, vállalva azt hogy olyan emberek kritikáit, nem tetszését, elnyerjem akiknek fogalmuk sincs mennyire nehéz volt ez az egész. Hoztam egész biztos rossz döntéseket, írtam nem vagyok tévedhetetlen de hazug sem. ráadásul semmi értelme nem lenne, és én nem szeretem az értelmetlen dolgokat.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.12.27. 21:22:13

@fényeske: Senkit nem neveztem hazugnak, de pont azért kérdőjelezek meg bizonyos dolgokat -viseld kritikaként, vagy ahogy tetszik-, mert tudom milyen.

Nem arról van szó, hogy nem hiszem el, hanem tudom, hogy más a pszihiátriai osztály, más az addictológia és a zárt.
Főleg az OPNI-ban tudom, hogy melyik hol volt. Nem szórakozásból csodálkozom tehát rá az olvasottakra, hanem mert mást tapasztaltam.

fényeske 2009.12.27. 21:30:42

@Skulo: Az szóban forgó intézet felépítése is évről évre változott, más volt 8 éve és más volt 5 éve manapság meg nincs is. Attól hogy neked más a tapasztalatod amit én pl. nem kérdőjelezek meg, attól még igaz az is amit én írtam.
...
süti beállítások módosítása