HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

Ki az orvos?

Fabius 2010.01.19. 07:27

Ez a kérdés foglalkoztat a tegnap történtek után. Megjártuk a csökkent munkaképességet megállapító orvosi vizsgálatot. Attila először nem akarta, hogy elkísérjem, egyedül szerette volna intézni ezt a dolgot. De bennem csak ott motoszkált a megérzés ahogy szokott, kelleni fogok. Így rábeszéltem, legyek én a 'B' terv, a minden estre kéznél lévő válaszoló gép.

Az 'A' terv szerint egymaga intéz mindent, de ha úgy érzi nem tud válaszolni bármilyen kérdésre, akkor szól nekem. Megállapodtunk, hogy mindketten kizárólag a tényekhez és az igazsághoz ragaszkodunk. Behívták, bent volt nagyjából tizenöt percet, majd mikor kijött szólt, velem is beszélni akarnak. Bementem, és nem voltam ideges. Pontosan tudtam, bármit kérdeznek csak az Attila által megválaszoltakat tudom mondani én is. Ha valaki nem hazudozik, nem is zavarható össze.

Rögtön az első kérdéssel azonban úgy megleptek, hogy azt hittem rosszul hallok: -Szerintem van esélye Attilának a teljes gyógyulásra? Ezt tényleg nekem, a nyomdásznak kell megmondani orvosi diplomás embereknek? Erőt vettem magamon, és igyekeztem diplomatikus választ adni: -Ha lenne, akkor megkérdőjelezném az orvostudomány jelenlegi állását, ami szerint a skizofrénia gyógyíthatatlan betegség. Tehát nem értem a kérdést. -feleltem. Ezen jól meghökkentek, az látszott. Feltettek még egy rakás más kérdést, én pedig legjobb tudásom szerint válaszolgatttam rájuk. Őszintém megmondtam, ez a papír arra kell, hogy a törvény értelmében a munkaadóm alkalmazni tudja Attilát, aki az érdemi munkával kirajzolódó jövőkép segítségével előrébb léphetne.

Megköszönték a válaszokat és kiküldtek, hogy várjunk, majd szólnak mikor el lehet menni. Odakint persze kifaggattam Attilát a bent történtekről. Ő mesélt, én meg ámuldoztam. A bent töltött 15 percből tízet levetkőzve töltött, fizikailag vizsgálgatták minden irányból. A mentális beteget, akinek a teste erős, akár a vas. De legalább megmérték a vérnyomását, nézték a szívét, reflexeit, és mindent rendben találtak. Feltettek 1-2 kérdést arról, hogy van, miért adta be a kérvényt? Elmondta, hogy szedi a gyógyszert, jól van, megmondta kertelés nélkül miért kell a papír, meg azt is, nem kér járulékot csak dolgozni szeretne. Ennyivel meg is elégedtek, és kiküldék, hogy küldjön be engem.

Furcsa volt ez nekem. Nyolcadik éve keresem a válaszokat a betegség közben fölmerült kérdésekre, amik listája olyan hosszú basszus, hogy hetvenszer éri körbe a Földet az egyenlítőnél. Ők meg néhány kérdésből megállapítják amit kell? De azért én mondjam meg, van-e esélye Atikámnak a teljes gyógyulásra? Na mindegy. Újabb negyedóra után szóltak, elmehetünk.

Odamentem a doktornőhöz, és próbáltam némi információt kiszedni belőle. Hiszen valamit mondanom kéne a Fiamnak, no meg a munkahelyemen is referálni kellene a dolgok alakulásáról. Választ 1-2 hét múlva postán kapunk, hangzott a válasz. Erősködtem, adjon valami támpontot, tapasztalatai szerint van esély a pozitív elbírálásra? De ennyi erővel a falra is lapátolhattam volna a borsót. -A főnököm dönt a szakvélemények alapján, és postán küldjük a választ! -hajtogatta a sablon választ, majd szinte menekülőre vette a figurát. Lehet én látom rosszul a dolgokat, de...egy megközelítő szubjektív információ nem kerül pénzbe. Megnyugtatná kicsit a beteget és a hozzátartozót. De mit várok, ez itt "hivatal" és nem az ápolási osztály. Bele kellett törődnünk az újabb hetekig tartó várakozásba, nem volt mese. Addig győzködöm Attilát, hogy maradjon nyugton, ne menjen se újból takarítani, se máshová dolgozni, várja ki ennek a végét. Mert pozitív döntés esetén a legjobb helyen lehetne.

Mire ezt olvassátok, addigra talán már a riporton is túl leszek az RTL-en. Lesz miről beszélni a héten, valami ezt súgja...

Címkék: skizofrénia orvosi vizsgálat csökkent munkaképesség

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr881683691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.pupak30 2010.01.19. 08:23:27

hihetetlen, mi megy itt. orvos ilyet kérdez?
szerintem ne adjátok föl, zaklassátok a bizottságot, annak a főnökeit, vagy azok főnökeit. ez szerintem csak a legalsó szűrő, próbálnak minél több embert kiszórni.

subabubba 2010.01.19. 09:05:52

A mentális zavarokat nem lehet kívülről látni, csak következtetni kell rá, így nehéz mérlegelni, hogy igazat mond-e aki ilyen kérvénnyel áll elő. Innentől kezdve Sherlock Holmes-oznak: keresztkérdések, benyomások. Egyébként meg lehet, hogy borítékra vártak.:(

Andie 2010.01.19. 09:12:52

Rémesen hasonlit ez a katonai orvosi vegzálásra. Aki átélte, tudja miről beszélek. Én 2x futottam neki, elsőre a suli bevédett (de azért végig kellett csinálni, ne kérdezzétek minek), másodikra már tuti ütőkártyát vittem (E kat.), igaz nem volt olcsó.
Sajnálom Attit, hogy ilyen töketlenek karmai közé került, dehát ha ők az atyaúristen, akik végül megmondják a frankót, akkor sajna nincs mit tenni. Csak bizni a legjobbakban.
Azzal nem értek egyet, hogy zaklatni kell őket, mert lehet, hogy pont az ellenkezőjét érik el vele.
Azzal viszont egyetértek, hogy egy boriték megolajozná a gépezetet. Tudom, hogy ti nem úgy, meg nem olyanok vagytok, meg hogyképzelem - _engem_ nem kell meggyőzni. Őket kell. És sajna ma ott tartunk, hogy tök egyértelmü, hétköznapi dolgokért is boriték kell, mert csakazértis nem úgy döntenek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.01.19. 09:13:05

ebben semmi furcsa nincs
az orvos ugyanolyan ember, mint a földműves, azáltal, hogy sokkal több dogmát kellett bemagolnia állami intézményben, az nem jelenti azt, hogy mindentudó

csak az egyszerű embereknek könnyebb, ha felszentelt, tévedhetetlen papként tekintenek rá...

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.19. 09:25:50

Az orvos az aki feher kopenyt visel es elmondjuk neki a bajunk akkor hummog.

zenooka 2010.01.19. 09:28:10

@wmiki:
azert azt hozzatennem hogy nem egy hiperszuper diagnozisra lettek felkerve csak mondjuk elvarhato lenne egy orvostol hogy mondjuk az altalanosabb betegsegekkel tisztaban legyen pl gyogyithato vagy nem gyogyithato.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2010.01.19. 09:31:38

Nem azért, de nem erre valók a leletek, hogy azokat átnézve és esetleg kozultálva a kezelőorvossal véleményt alkossak az okosok? A kórházi/ambuláns lap nem hivatalos, pecsétes dokumentum? Akkor minek fárasztjuk magunkat vele, ha semmit sem bizonyít, semmire sem jó, de tényleg?

Én nem vagyok meglepve az orvoson. Engem a körzeti doki 7 hónapos terhesen félmeztelenre vetkőztetve megvizsgált, majd utána felöltözve megkérdezte, szedek-e gyógyszert, mondtam, hogy terhesvitamint, majd megkérdezte, hogy "miért, maga terhes?" Nem tudtam, sírjak, vagy nevessek. :))

Andie 2010.01.19. 09:34:53

@csib: És amúgy hány kiló vagy :)))
Najó, rosszmájúság off.

Nem én vagyok, hanem én 2010.01.19. 09:49:36

Sziasztok!
Csak egy aprócska megjegyzés, kérdés. Miért gondolja mindenki, hogy e mögött a kérdés mögött gonoszság, pénzéhség vagy tudatlanság áll? Nem a betegtől kérdezték, hanem a hozzátartozótól. Senkire nincs ráírva, hogy mekkora értelemmel, elfogadókészséggel, belenyugvással rendelkezik egy ilyen helyzetben, senkire nincs ráírva, hogy mennyit tud egy ilyen betegségről, és az sem, hogy min ment keresztül évek hosszú során át harcolva ezzel a kórral. A kérdés arra irányult, hogy megtudják, mit tud az édesanya, hogyan áll a gyermekéhez. És mivel évek hosszú során keresztül küzdött a betegséggel, olvasott, képezte magát, ezért adódhatott sértőnek a kérdés. De ezen nem szabadna felhúznia magát. Csak a dolgát végezte az orvos.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2010.01.19. 09:57:12

nos

amíg a kezdő szakorvos bére

nem több egy bkv buszsofőrénél

addig egy ilyen felügyelői-felülvizsgálói - azaz az alacsony fizetés miatt jól korrumpálható, zsíros - posztba nem a tanult orvost veszik fel,

hanem a haverorvost

a haverorvos meg általában hülye, különben nem haverként igyekezne érényesülni

nickita 2010.01.19. 10:32:12

sajnos az ilyen helyeken eleve abból indulnak ki, hogy valaki át akarja verni őket. én is sorozási élményt tudok mondani. asztmáról szóló orvosi igazolás ellenére elküldtek a budai tüdőszanatóriumba felülvizsgálatra. mikor vittem vissza a papírt, hogy tényleg asztmás vagyok, akkor mondta a doki, hogy 10-ből kilencen csak papíron asztmásak. egyébként már be is volt írva az A kategória a katonakönyvembe, úgy javították át E-re. lehet, hogy itt is a többség trükközni próbál és ezért ebből indulnak ki. a becsületes emberek szívnak mindenhol a becstelenek miatt.

nickita 2010.01.19. 10:34:00

a jelenlévők kivételek, nem akartam személyeskedni :)

Andie 2010.01.19. 10:43:52

@nickita: Személyeskedjél csak, én bevállalom, hogy trükköztem. :) Igenis megtettem mindent, pénzt és kapcsolatokat nem kimélve, hogy megússzam azt az embertelen, idő és pénzrabló 9 hónapot, ami alatt az embert szarrá alázzák, és cserébe semmit nem kap, még gyakorlati tudást sem.
Persze aztán rá 1 évre el is törölték az egész szarságot.
Nembaj, azóta se bánom, mert azalatt a 9 hónap alatt megkerestem kb 20x-osát a befektetett pénznek :)

theresa 2010.01.19. 12:08:37

Ezek a vizsgálatok szerintem csak azért vannak, hogy a betegnek mindenképpen meg kelljen jelennie, mert a zsemélyes benyomás is dönthet a papírokkal szemben. Én 3 kg lelettel, utolsó két évben 4 szerven több áttét, teljes csontáttét, kemo kezelés alatt kellett, hogy megjelenjek, majd pont ezeket a vizsgálatokat elvégezték. (vérnyomás, reflex, csukott szemmel két lépés, guggolás - iagz, menni alig tudtam, mindezt félmeztelenül, bár én azt hittem, a műtött melleimet akarják látni :)), de ezek szerint nem. ) Szóval, fényeske, ezek szerintem is rutin dolgok, és a papírok döntenek. Vagy a pénz, valóban. Az orvos, aki ezt végzi, gondolom azért van, hogy elmondhassa a bizottságnak, valóban vannak jelei a betegségnek....vagy, ha kapott pénzt, akkor látni vélte a jeleket.

Andie 2010.01.19. 13:50:21

@theresa: Nemmondod, hogy nőket is félmeztelenül táncoltatnak békaugrásban???

theresa 2010.01.19. 14:32:11

@Andie:
nem, ugrálni nem kellett, csak guggolni - igaz, azt sem tudtam :) lehet, ha sikerül, utána következett volna az ugrálás. :D :D

fényeske 2010.01.19. 18:56:04

Végig olvastalak titeket, és értem is amit olvastam:))))
Pénzt nem adok, mert törvénytelen, ami azt jelenti ha lebukom, nem elég hogy Attilát kizárnám a további lehetőségekből, még én is viselhetném a korrupciós per következményeit a nyakamba. Lehet így nehezebben jutunk előre, de hiszek abban, hogy tisztességgel is megtaláljuk azt a intézményt majd, ahol megkapjuk ezt a papírt. Nem várom el senkitől, hogy azonnal bólogasson bárkinek aki oda betéved, hogy igen ez valóba beteg, de az elvárható lenne hogy egy ilyen fontos döntésben ne pár perc alatt vizsgálják meg az illetőt, elvárható lenne, hogy a diagnózisnak megfelelően, fizikálisan vagy mentálisan vizsgálják, attól függően ki miért van ott, és végül ugyancsak elvárnám, hogy az információ emberbarátibb legyen.

dr.pupak30 2010.01.19. 19:32:49

nos aki azt mondja, hogy az orvos is ember, az téved.
1. a skizofrénia gyógyíthatattlan - ezt az átlagember is tudja
2. a betegség igen komoly mértékben befolyásolja a napi életvitelt, ami bizonyos időszakokban lehetetlenné teszi a munkát, tehát 100% os munkaképességű sosem lehet.

Magyarországon elintézni valamit a következőképpen lehet:
1. szép szóval - nem hatékony
2. vesztegetéssel
3. fenyegetéssel, kiabálással

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2010.01.20. 21:52:00

@Andie
Nem lettem bálna, ha erre célzol (+9 kg). :)
...
süti beállítások módosítása