HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

A skizofrénia átveszi az irányítást

Fabius 2009.12.09. 09:06

Másnap beleegyezett, és elmentünk az orvoshoz. Teszteket töltetett ki vele, beszéltette, de egyről a kettőre nem jutott. Hetente kétszer jártunk foglalkozásokra, ám a helyzet javulás helyett csak romlott. Már nem csak két személyiség váltakozott Attilában, hanem egyre több.

Megjelentek az együtt látott mozik szereplői is. Volt sebezhetetlen, matekzseni, zongoraművész, de maradt a macsó és homoszexuális személyiség is. Éjszakákon át rettegett valamitől, maga sem tudta mitől, ilyenkor mint pici gyerek korában tette, mellettem próbált elaludni, miközben a hátát simogattam és nyugtatgattam. 18 éves volt ekkor. A koncentrációja a nullával vált egyenlővé, az iskolából kimaradt, minden megszerzett tudást elveszített, elfelejtett. Meggyőződése lett, hogy őt üldözik, mert ő sebezhetetlen, és csak ő képes engem megvédeni. Félelmetes volt ahogy hangoztatta: belé akár kést is döfhetnek, bármit tehetnek, mert ő nem sérülhet meg semmitől!

A helyzet életveszélyessé vált, folyamatosan figyelni kellett Attiára, nehogy kárt tegyen magában. Közben személyiségei rapszodikusan váltakoztak, hol felhívta a barátnőit az éjszaka közepén, hogy jöjjenek ide hozzá, mert szexelni akar, hol éjjel háromkor indult el kávézni a lépcsőházban lakó ismerőshöz, de volt olyan is, hogy le akart ugrani a harmadikról, bemutatva az ő sérthetetlenségét. A felpörgött agya vadabbnál vadabb dolgokat vetített elé.

Végül az orvos elismerte, ő képtelen segíteni rajta. Egy neves pszichiátert ajánlott, aki a lelki eredetű bajok helyett bilológiai rendellenességeket gyógyít. Attilát megvizsgálta az új orvos, és kimondta a megfellebbezhetetlent: skizofréniája van a fiamnak, ami kórházi ellátást igényel! Tótágast állt velem a világ. A betegségről én sem tudtam szinte semmit, csak amit a filmekben látni, és regényekben olvasni lehet. Most meg itt van, megtámadta a gyerekemet, és az sem biztos, vajon tudnak-e segíteni rajta.

Azonnal vádolni kezdtem magam: én rontottam el? Én vagyok a hibás? Tehettem volna bármit másképp? Talán, ha nem hagyom, az élsportot abbahagyja, vagy nem engedem szórakozni másképpen alakul minden? De éppen így kerestem a hibát másokban is: ha nem az apjához megyek hozzá, nem történik meg? Ha nem én vagyok az anyja, és nem örökli a családom génállományát, akkor másképp lenne most? Aztán a marcangoláson kívül nem maradt más, mint szembenézni a valósággal, elfogadni a tényeket.

Erről szól majd a következő fejezet.

Címkék: skizofrénia tünetek

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr761585291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gladia Delmarre 2009.12.09. 11:58:01

nagyon durva, itt borzongtam, míg olvastam:(
egy kérdés: többes személyisége is volt? a skizofréniáról azt olvastam, h a személyiség egyben marad, "csak" téveszmék gyötrik a beteget.
Várom a folytatást, nagyon izgalmas, ha lehet ezt mondani.

Fabius 2009.12.09. 12:40:37

@Gladia Delmarre: én úgy tudom, többes személyiség és téveszmék is voltak. A macsó és a mama kedvence teljesen más személyiség volt, más mentalitással, hangsúlyokkal, gesztusokkal. Mellettük voltak a tévképzetek, mint a sérthetetlenség, az éjjeli rémálmok, és a meggyőződés, ő hallja mások gondolatát. De majd jön Fényeske munka után, és pontosít :-)

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.12.09. 13:28:57

Hát én elpityeregtem magam. Ráadásul a java még hátra van.

domdodom69 (törölt) 2009.12.09. 17:12:24

az a félelmetes az egészben, hogy úgy érzem, velem is megtörténhet akár...
most csak borzongok, de ha valaki már benne van, hihetetlenül sokat segíthet egy ilyen blog. sose legyen rá szükségem, de lagalább tudom, hogy ilyen is van. ki tudja kinek segíthetek vele.

fényeske 2009.12.09. 18:04:47

@Gladia Delmarre: Más volt az arcmimikája, a testbeszéde, más volt a hanghordozása mikor mi volt épp, de amit a legfájdalmasabb volt nézni az a tekintete hol szomorú, tele félelemmel, hol magabiztos huncut férfias annyira eltérő volt ez a két személyiség. Akkor jöttem rá mennyire igaz az a mondás a szem a lélek tükre.

Ugyandehogy (törölt) 2009.12.09. 18:09:43

@vagyok, aki vagyok...: leginkább fiatalkorban alakul ki...40 körül nemigen..

fényeske 2009.12.09. 18:11:47

@vagyok, aki vagyok...: olvasom ennyi év után és a gyomrom összeszorul, a szemem könnybe lábad még most is, pedig túl vagyunk a nehezén azt hiszem, arra gondolok ha csak egy, ha csak egyetlen egy szülőnek is segíteni tudunk evvel a bloggal akkor már sokat tettünk. Köszönöm nektek akik lelkesen szerkesztitek és köszönöm nektek akik olvassátok, adjátok tovább minél több emberhez jusson el, ha már kiadatni nem tudtam.

fényeske 2009.12.09. 18:16:12

@Babette: Két lehetőség van a leggyakoribb a fiatalkor a felnőttkor kezdete, a hormonok háborújának és a többi összetevőnek a következményeként, ám bár nagyon ritka de kialakulhat a változó korban is 50 körül amikor a szervezet megint hormonok csatáját kénytelen elviselni.

domdodom69 (törölt) 2009.12.09. 18:20:11

@Babette: :) nem úgy értettem, hogy velem. van egy nagyon okos, sportoló fiam...

fényeske 2009.12.09. 18:32:55

@vagyok, aki vagyok...: Majd eljutunk olyan részhez is ahol leírom kik a veszélyeztetettek, ha a fiadra illenek a leírások oda kell figyelni rá, de azért nem szabad görcsölni ezen, evvel az erővel azon is agyalhatsz hogy fejedre eshet egy tégla:)

Ugyandehogy (törölt) 2009.12.09. 18:48:47

@fényeske: ne idegesíts. a háziorvosom megnyugtatott, hogy "mindenképpen" fiatalkorban jön elő.
merthogy örökölhető, és apám is az...

fényeske 2009.12.09. 19:00:40

@Babette: Dehogy akarlak meg rémiteni, de a "mindenképp" nem teljesen igaz. A szakirodalom még kis gyerekkori skrizoféniáról is ír ami 7-8 évesen jön elő, de ezek olyan ritka esetek, hogy nem szabad semmire következtetni belőle.
Sok minden örökölhető pl. a rákra a hajlam is, mégsem félünk egy életen keresztül, hisz a valószinűsége minimális.

Win Elen 2009.12.09. 22:51:36

@Záporka: @Gladia Delmarre: Ezt akartam leirni, de igy lenyegesen egyszerubb. (a tudathasadás, vagy méginkább multiplex személyiségzavar, amúgy nagyon ritka, csak a filmalkotok es konyvirok fantaziajat, a benne rejlo fordulatos lehetosegek miatt elofordulasanal surubben ragadja meg)

subabubba 2009.12.28. 00:05:59

@Win Elen:
tudathasdás=skizofrénia=pszichózis
többszemélyűség=disszociatív zavar

Az hogy hangulatingadozásai vannak, nem jelent disszociatív zavart, ami a személyisegek elkülönülésében mutatkozik meg, ti. nem tud az egyik énrészről a másik. Kezd kialakulni egy elméletem az esettel kapcsolatban, ie fogom bekommentelni:
skizoteria.blog.hu/2009/12/23/valaszokat_kergetve#c8090835

Addig is: pszichológus, pszichoterápia a gyógyszer mellé.

Skizzo 2011.02.12. 20:31:37

Szia! Most találtam a blogodra, el fogom olvasni.
Nekem az édesapám volt skizofrén, nagyon-nagyon kemény volt. Már meghalt szegény. :-( Hiányzik, de... már rettenet volt vele az élet. :-(
...
süti beállítások módosítása