HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

A kórral szemben

Fabius 2009.12.10. 01:23

A legelső amit tettem, hogy én magam igyekeztem a lehető legtöbbet megtudni erről a betegségről. A skizofrénia gyógyíthatatlan, súlyos elmezavar. A fiúkat 17-23, a lányokat 20-25 évesen támadja meg a hormonális változások alatt. Többnyire, de nem minden esetben. Az orvosok genetikai problémára vezetik vissza, de okozója lehet stresszhatástól immungyengeségig, agyrázkódástól drogfogyasztásig elég sok minden, még a hepatitisz elleni védőoltás is. Statisztikailag az emberiség 1%-át érinti, ami nagyobb százalék, mint a cukorbetegeké.

Jellemző tünetei a tudathasadásos kettős vagy több személyiség, kényszerképzetek, hallucinációk, üldözési vagy egyéb mániák, telapatikus képesség hite, agresszió, ápolatlanság, lustaság, étvágytalanság, alvászavar, koncentráció hiánya, feledékenység, nemi jelleg disszonanciája mindkét irányba ( teljes érdektelenségtől a túlfűtöttségig). Az érzelmeiket képtelenek kifejezni, nem néznek a szemedbe, beszédük akadozó, nincsenek vágyaik, céljaik, nincs jövőképük.

Az orvosok állítják, elérhető a teljes tünetmentesség folyamatos gyógyszeres kezelés mellett. Sajnos ez nagyon ritka, Attila esetében sem így lett. Ahány skizofrén, annyi féle. Aktuális személyiségük a múltjuk gyökeréből táplálkozik, ami nem egyforma. Attilából soha nem lesz tömeggyilkos, ezt felelősségem tudatában ki merem jelenteni. 17 évig normális családban nőtt fel, meg tudja különböztetni a jót és rosszat, csak a helyzeteket nem tudja mindig megfelelően kezelni. De akad köztük néhány zseni, akik változatos művészeti ágakban alkottak maradandót.

Az embereket félelem fogja el, ha erről a betegségről hallanak. Nem csodálom, én is féltem tőle. Akkor még nem igazán tudtam, mivel állunk szemben, Attilámnak mennyi esélye van a felépülésre, vagy egyáltalán valamennyi javulásra. Magamba néztem és elkövettem három hibát.

1. Önmagamat vádoltam újra.

2. Másokban, genetikában kerestem a hibát.

3. Kételkedtem. Mindenben és mindenkiben. Lehet rossz a diagnózis? Tévedhetnek az orvosok? Ha nem tévedtek, akkor lehet mégsem gyógyíthatatlan ez a betegség?

Aztán rá kellett jönnöm, ez a három dolog egyetlen másikhoz vezet: a depresszióhoz. Ezt a luxust nem engedhettem meg magamnak, mikor a gyerekemnek rám, az erős, egészséges, tenni akaró anyjára van szüksége! Megjártam ezekkel a lépcsőkkel a poklot, marcangolt és megbénított teljesen. Csak Attila iránt érzett szeretetem és aggódásom volt képes kirángatni belőle. Senkinek és semminek nem sikerült volna. Tudtam, nélkülem nincs esélye, elképzelni se mertem milyen hosszú lesz az út amin végig kell mennünk. De azt megfogadtam, kerüljön bármi áldozatba, időbe, végig fogjuk csinálni. Mert csakis a jövő a lényeg, az a fontos, hogy Attila egyszer minőségi életet tudjon élni! El kellett tudnom fogadni a történteket, és józan igyekezettel álltam minden orvosi tanácshoz.

Ők pedig azt mondták, Attila minél később kerül kórházba, annál kisebb az esélye, hogy az elindult folyamatokat vissza tudják fordítani. Vagyis rá kellett venni Attilát, hogy kórházba akarjon menni.

Erről szól a következő fejezet.

Címkék: skizofrénia tünetek érzések feldolgozás

13 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr131587397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a különbség a skizofrénia és a disszociatív identitás között? 2012.02.03. 17:13:57

   Gyakran tapasztalom, hogy az emberek összekeverik ezt a két fogalmat, szóval megpróbálok rendet tenni ebben a témában. Még mielőtt valaki megkérdezné: igen! Engem is néztek már skizofrénnek nyolc, vagy kilenc évvel ezelőtt, még az akkori, instabil á...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domdodom69 (törölt) 2009.12.10. 10:15:12

a leírt 3 lépés valóban tuti út a depresszióhoz...

és bár tudom, hogy ilyen helyzetben a gyerek az első, ez azt hiszem nem is választás kérdése, hanem csak van és kész. csak mint kívülálló kérdezem, volt aki RÓLAD gondoskodjon?

fényeske 2009.12.10. 12:48:52

@vagyok, aki vagyok...: Magam, nálunk mindig én voltam a főkereső, férjem egyszerűen öszeomlott az álmai törtek szét, csak idő kérdése volt hogy elmeneküljön a helyzet elől, nem bántásból mondom, tényként. Késöbb mikor Attila jobban lett akkor omlottam össze én, de csak pár hétre, depi meg minden ami vele jár, fogytam 16 kilót rám fért:)))de magamat kigyógyitottam egyszerüen ultival:)))

domdodom69 (törölt) 2009.12.10. 14:42:52

@fényeske: mondják, hogy a nehéz idők mutatják meg, hogy ki vagy igazán... azt hiszem, te jelesre vizsgáztál :)

és kivel ultiztál? nem tudom, jelen esetben mgengedhetek-e magannak annyi viccet, hogy megkérdezzem, magaddal-e :)

Fabius 2009.12.10. 14:49:14

@vagyok, aki vagyok...: csöndben jelzem, -mert Fényeske nem fogja- hogy ő Magyarország Top 3 női ultisainak egyike ;-)

fényeske 2009.12.10. 19:43:15

@Fabius: Bocsi Top 2 és csakhogy tudjátok Záporka az első:)))))

fényeske 2009.12.10. 19:48:18

@vagyok, aki vagyok...: elöször netten regisztráltam a jójátékra, arra jó volt hogy elterelje az agyamat pár órára a gondokról, aztán lassan megismertem élőben is akikkel nap mint nap ultiztam a netten , hetente egyszer engedélyeztem magamnak ezt a fajta kikapcsolást, versenyekre kezdtem járni és új ellenségeket is szereztem, de az ultinak köszönhetek olyan igazi barátokat is mint záporka.

fényeske 2009.12.10. 19:52:01

ja és elfelejtettem még viccelni mindig szabad, az élet humor nélkül semmit nem ér, sok mindenen átsegít.

Záporka 2009.12.10. 20:08:22

@fényeske: ... és ezért mondhatom el, eddigi életem legjobb, ha nem az egyetlen igaz barátnője Te lettél!!! :-***

eztskubizd 2009.12.14. 12:30:16

ez mekkora kamublog. :)
legalabb a skizofrenia tuneteinek rendesen utanezhettel volna, mielott elkezdted irni.

csín rend szösz 2009.12.27. 10:44:31

@eztskubizd:

engem is simán moderáltak hasonló megjegyzésemért.

ha olvassák, hát olvassák.

TH 2009.12.27. 13:35:16

@eztskubizd: ez érdekes, ezek a tünetek elég pontosnak tűnnek tapasztalataim szerint, persze lehet, hogy te jobban tudod. te is éltél együtt skizofrén személlyel?
...
süti beállítások módosítása