HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

Sikersztori

Fabius 2010.01.12. 08:00

Most, hogy a lényeg mögöttünk van már, elárulhatom, felfigyelt esetünkre az országos média. Konkrétan az RTL-től kerestek meg, olvasták a blogot, és riportot akartak készíteni Attilával. Be kellett volna menni a tévébe, de erre nem volt hajlandó. Nem értette a dolgot: -semmi érdekes nincs rajtam -mondta, én pedig szépen megköszöntem a lehetőséget, és lemondtam az egészet. De a szerkesztő nem adta fel. Azzal érvelt, olvassa a blogot, szerinte az a célunk, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson a történetünk, akkor miért zárkózom el? Elgondolkodtam, és igazat kellett neki adnom. Viszont Attilát sem akartam olyanra kényszeríteni, amit nem szeretne.

Ezért azt javasoltam jöjjön el hozzánk, ahol Attila a saját közegében lehet, a bátyja és Fabius jelenlétében nem veszíti el a biztonságérzetét. Persze a kérdéseket is előre tudni szerettem volna. Azt mindenképpen el akartam kerülni, hogy valami szenzáció hajhászó riport készüljön. Mindenbe beleegyezett. Attila sem zárkózott el ettől a formától, de szavaiból azt szűrtem le, hogy fél. Fél attól, hogy a pécsi esetről akarják majd faggatni, amihez neki semmi köze. Megnyugtattam, a pécsi esetet nem hozzák fel, meg egyébként is inkább rá kíváncsiak, a hétköznapjaira, a sportolására. Egyáltalán arra, hogyan lehet felépülni ebből a betegségből, és mennyire lehet egy skizofrénnek minőségi életet élni?

Ebben maradtunk, de szerintem nem értette igazán az egészet. Másképp gondolkodik erről is, szerinte olyan, mint ő több millió van és nincs rajta semmi érdekes. Mindenesetre azt mondta ne mondjam le, ha már megbeszéltük az időpontot akkor jöjjenek, de Sanyám és Fabius jelenlétének örült. Fabius mellett biztonságban érzi magát, mert ő képes kivágni magát -és bárkit- minden helyzetből, -meg tudja őt védeni, ha le akarják tartóztatni- mondta. Ilyenkor azért összefacsarodik a szívem. Mert stresszhelyzetben jelez ám a Rém, egy-egy félmondattal kikacsint: Hé! Itt vagyok, csak gúzsba vagyok kötve! Vagy csak én látom bele mindenbe a valamit? 

Mindenesetre a riport és a stáb kellemes csalódás volt. Fabius beszámolóját elolvashatjátok róla a varánuszon. Az adásba kerülés időpontja még nem fix, ha biztosat tudunk, szólunk.

Címkék: skizofrénia mindennapok sikersztori

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr361665370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.01.12. 14:54:39

egyrészt nagyon örülök, másrészt nagyon félek... de ezt csak te tudod igazán, hogy lehet, szabad-e ezt.

zenooka 2010.01.12. 15:02:06

@Vagyok, aki vagyok...:
no para en is ott voltam, Ati kezdi belatni hogy akar pozitiv pelda is lehet az o tortenete azoknak akik most kezdik ezt az egeszet.. tenyleg kulturaltak voltak a sracok akik ott voltak.

Szumóné 2010.01.12. 16:28:51

Én örülök!!!
Ennek a témának nyilvánosságot kell kapnia! Jó, gondolom, hogy az aprópóját a pécsi eset adta, de legalább felfigyelhetnek és tanulhatnak az emberek egy nagyon komoly betegségről.
Úgyhogy média ide vagy oda, bulvár ide vagy oda, azért ha ügyes a szerkesztő, akkor egy szép, figyelemfelkeltő riportot összeszedhetett belőle. Várom az adást! Ha szerencsénk van, az RTL archívumában visszakereshető lesz, ha esetleg vki nem látná.

Zenooka, akkor Te vagy Attila bátyja? :) Ha igen (de ha nem, csak ha ismered akkor is) jó lenne a Te részedről is olvasni majd 1-1 posztot, hogy Te hogyan élted meg a történteket. Úgy gondolom, más lehet egy anya és egy testvér szemszögéből, élethelyzetéből látni a dolgokat.

fényeske 2010.01.12. 18:05:13

@Vagyok, aki vagyok...: Olyan szinten vagyunk, hogy szabad, sőt az egész segít nekem abban, hogy elfogadtassam Attilával a tényeket. Mai állás szerint a blog, a riport, a "csökkentett munkaképesség" mind mind egy lépcső ehhez. 1 évvel ezelött még beszélni sem lehetett róla mert ingerült lett, ma már lehet, sőt vannak dolgok amiben egyet is ért, persze sok minden van, amit másképp lát, vagy mivel nem emlékszik el sem hiszi. De hiszem , hogy eljön az az idő mikor pontoson és tisztán fogja látni az összefüggéseket, és van olyan erős és karakán kis fickó hogy el is fogja fogadni. Ehhez nagy lépés a blog meg a riport, tehát nem csak másokon segíthet, hanem saját magunkon is.

zenooka 2010.01.12. 18:18:06

@Szumóné:
igen en lennek
de nem fogsz olvasni tolem posztot az kozel 100:) barmi kerdes van szivesen valaszolok az aktualis temanal de
1.) kifejezetten nem tudok irni
2.) nem is tudom, nem es kesz:) talan egyszer idovel

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.01.13. 20:06:43

Örülök. Bár nem tévézünk, ha tudjátok az időpontot, beírom a naptárba és megnézem. Aztán lehet, neten egyszerűbb lenne. Meglátjuk.

Szumóné 2010.01.13. 23:02:38

@zenooka: OK :)

(Bár kíváncsi lennék, ha szabad, és talán másokat is érdekel, hogy Téged mennyire viseltek meg annakidején a kezdeti történések? Gondolom, mára már beállt egy bizonyos fajta rutin, de mit érzékeltél belőle akkor, amikor hirtelen előjött a Rém, hogy élted meg? Nem kell oldalakat írni, csak a lényeget. :) Jó, jó, persze várok türelemmel a válaszra, nem kell sietni.)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2010.01.14. 02:03:01

Tudom én vagyok az örök kétkedő, de nem arról volt szó, hogy a skizóknak nincs betegsétudata, hogy ezért nehéz a kezelés, a gyógyszerezés? Most meg akkor mégis érti, hogy miért jött a stáb, meg hogy miért lehet Ő érdekes a tévében az embereknek?

Vagy akkor ezekszerint az évek alatt kifejlődött a betegségtudat?

Végülis mindegy, hiszen csak kötözködöm. De azért érdekes...

Fabius 2010.01.14. 02:14:14

@Skulo: Azt, hogy miért érdekes ő az embereknek továbbra sem érti. De majd meglátod, ha megnézed a műsort.
A betegségtudat változott. A skizó állapotban abszolút nulla betegségtudata volt. Az eltelt idő alatt igyekeztek szembesíteni őt ezzel Fényeskéék, több kevesebb sikerrel. De a mai napig nem hisz el mindent, bárki bármit állít. De erről is lesz szó a riportban, ott ő maga mondja el amit gondol erről.

fényeske 2010.01.14. 04:32:28

@Skulo: Nézd valamiért szedi a gyógyszert, sőt így 8 év után azt mondja jobban van ha szedi. Az hogy skizo lenne mai napig elutasítja szerinte emlékezet kiesése volt és van, ezt szerinte alátámasztja hogy sok mindenre nem emlékszik. Védekezik ahogy tud a lelkem a maga módján.
Attila borzasztóan szerény ember az eredményeit természetesnek veszi bárki álltal elérhetőnek. Vannak mondatai viszont amiből nekem az jön le, hogy azért valamit kezd megérteni az egészből. Nekem az is a dolgom, hogy elérjem azt, hogy igenis elismerje és tudja és ezáltal majd kezelni is fogja magát akkor is mikor én már nem leszek.

luckky24 2010.01.14. 11:05:22

Várom nagyon :) Ha a reggeliben lesz sajnos nem tudom megnézni :( remélem a neten fent lesz ;)

Fabius 2010.01.14. 11:06:18

@luckky24: ahogy nézem a többi reggeli is fent van, szerintem letölthető lesz ez is :-)

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2010.01.14. 18:26:49

Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy bármi jó tud kisülni egy RTL klubos, fókuszos-jellegű riportból. De fault szenzációhajhászás a célja az egésznek, amire profin tudják kihasználni mások szerencsétlenségét...
Nem negatívkodni akarok, de azt tanácsolom, nagyon nézzétek meg, mi megy adásba.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2010.01.14. 18:32:54

Látom, pont ezen megy a vita a másik blogon! :)

fényeske 2010.01.14. 19:57:34

@csib: Kizártnak tartom, de mivel ez élő adás és én ott leszek ( a másikon is megírtam) vagyok annyira öntörvényű hogy meg is mondjam a nem tetszésem, nem érdekelve hányan nézik, nem engedem hogy bármilyen szenzációhajhászás legyen belőle. Biztos vagyok benne, hogy nem így lesz a riport kérdései alátámasszák bennem ezt, és képtelenség másképp tálalni, ha mégis akkor nézd aznap a híreket is:))))

vagyok, aki vagyok... 2010.01.14. 20:03:07

@fényeske: remélem, nem kell majd a híreket is nézni, de azért megnézném :DD

Fabius 2010.01.14. 20:39:17

@Vagyok, aki vagyok...: @csib: No, mesélek nektek Fényeskéről valamit, ami talán jobban rávilágít néhány dologra ;-)
Az első találkozásunk úgy zajlott, hogy elém állt egy nekem a mellemig sem érő szőke csaj, és közölte: ha barátnőjét -akivel akkor jöttem össze- bántani merem, akkor letépi a heréimet. a tekintetéből láttam lehetek bármekkora darab, megteszi habozás nélkül. :-))
Na azóta a pillanat óta vagyunk kebelbarátok, közben a barátnője lett a feleségem, de ez már történelem :-)

Deszkás 2010.01.15. 13:46:46

Kedves fényeske!
Fabius oldalán olvastam, hogy Attila beszélt a betegségről a műsorban. Azt viszont ebből a blogból én nem vágom, mikor jött rá ténylegesen, mikor tudatosodott benne, hogy beteg? Azon a szilveszteren, amikor egyedül hagytad, és mire hazaértél, ő sírt, hogy kórházba akar menni?

fényeske 2010.01.15. 16:34:33

@Deszkás: Igen érdekes kérdés főleg összetett. Akkor szilveszterkor arra jött rá, hogy valami nagy baj van vele, szüksége van orvosra, kórházra mert fél, mert nem tudja mi az a nagy baj, de retteg tőle. Azóta sok sok év telt el, és nagyon sokszor szembesítettem, beszélgettem a diagnozísról, de nem hiszi el, mert az Ő szótárában a skizofrének olyanok mint amit filmekben látott, és azt biztosan tudja hogy Ö nem olyan. Hiába magyarázom, hogy persze hogy nem olyan, azok nagyon nagyon ritkák azért is fílmesitik meg őket, de nem fogadja el. Mai állás szerint neki memória gondjai voltak, vannak, emlékezet kiesése, de erre jó a gyógyszer. Hogy ebben valóban hisz e vagy egy védekezés a valóságos betegségével szembe azt nem tudom, de folyamatosan próbálom meg győzni. Most pl. olvassa a blogot és izgulok lássa meg az összefüggéseket, mert akkor megint léptünk egy lépést előre.

Záporka 2010.01.15. 19:03:24

@fényeske: Egy bejegyzést megérne az az eset is, amikor elolvasta az 5. Sally-t.

Win Elen 2010.01.15. 19:34:42

@Záporka: erre en is kiváncsi lennék

fényeske 2010.01.15. 21:47:57

@Záporka: @Win Elen: elolvasta:))))) és abba is hagyta mert elfáradt:)))
Holnap folytatja. Ha befejezte az egészet összegezzük mit is gondol a beírtakhoz és a véleményekről és írok majd róla,

fényeske 2010.01.15. 21:57:59

@Záporka: Persze ezt nem a könyvre, hanem a blogra értettem, most olvastam vissza félreérthető:)))

Deszkás 2010.01.15. 22:35:10

@fényeske: Értem fénykeske, köszönöm a választ. Remélem segíteni fog, hogy elolvassa ezeket. Remélem elolvastad azt a bejegyzésem is, amit haveromról írtam. ;-)

a.anami 2010.01.17. 23:14:30

Este meg fogom nézni a neten. Sajna reggel dolgozom, különben ott kuksolnék a TV előtt.
...
süti beállítások módosítása