HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

Hétköznapok

Fabius 2010.05.20. 16:05

Rég nem írtam, ennek az az oka, hogy igazából éljük az életünket, tesszük a dolgunkat nem történt semmi különleges, legalábbis olyan, amit más annak lát.
Megismerkedtem valakivel, az első lépéseket átvészeltük és úgy tűnik hosszabb időtartamban gondolkodunk. Attilával fantasztikusan megtalálta a hangot, és ez a legfontosabb nekem. Úgy kezeli, ahogy kezelni kell, embernek és nem betegnek. Sőt szerinte többet ér a fiam, mint sok hasonló korú társa mert előzékeny, szerény, udvarias és becsületes.
 
A betegségét igazából azt hiszem, nem fogadja el. Szerinte akinek nincs betegség tudata az nem is beteg, kicsit sajátos véleménye van a világról és azok dolgairól, de nekem pont emiatt tetszett meg.
Attila a kezem alá került, tanítom a nyomdászat alapjaira, a gépre, amin én is dolgozom és nagyon sok mindent tud már. Tegnap például egyedül igazított be egy munkát, gépet mos, kezdi érteni, mit miért teszünk, mi az a paszer, vagy mit kell nézni egy egyszínes nyomaton. Tud már papírral bánni, és közben, ha szükség van rá árú szállítás vagy lemezmosás vagy hasonlók miatt, bárki elviheti tőlem. Lelkesen megy és teszi a dolgát.
Egy kollegám azt mondta Attilánál jobb segítő nincs, nem dohányzik, nem iszik, amit mondanak neki megcsinálja, de sajnos vannak ellenzők is.
 
Van olyan kollegám, aki a saját munkája féltése miatt bizony nem így látja, inkább csak a negatívumokat veszi észre: a lassabb mozgást stb., de hát nem vagyunk egyformák.
A rosszindulattal, az érthetetlenséggel és a nem elfogadással nem tudok mit kezdeni, megpróbálom a magam módján bebizonyítani nekem van igazam és Attila értékes munkaerőnek fog számítani.
Olyan segédmunkásnak, aki tud nyomdagépen is dolgozni, akiben mindig megbízható munkerőt láthatnak, és jó úton haladunk ennek meg valósításában.
Közben persze sportol  is, versenyekre jár, nem adja fel az álmait.
Szóval így élünk mióta nem írtam, küzdök a sémák ellen. Attilám nem érzékeli, sőt nem is feltételezi a rosszindulatot, a háta mögötti kinevetést. Ő jól érzi magát, és lelkesen tanulgatja, amit kell. Én meg bár van, mikor a szívemet facsarja amit látok vagy vissza hallok. De nem szólók érte, inkább arra koncentrálom az energiámat, hogy megtanítsam arra amit én tudok a szakmáról.
 
Az elég lenne arra hogy sose legyen megélhetési gondja.

Címkék: tanulás skizofrénia mindennapok

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr892018325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.05.21. 13:22:56

Örülök, hogy rendben vagytok!
Irigyek, genyók mindig lesznek, egészséges emberekkel szemben is, nemhogy beteggel, akit gyengébbnek gondolnak, eltaposhatónak. Nyilván amelyik félti az állását az nem véletlenül érez így. Talán nem olyan jó és megbízható munkaerő mint Attila?

További kitartást kívánok! Jön a jó idő, vár rátok a nyár, megannyi élmény, sport, kikapcsolódás :)

zoltanatya 2010.05.21. 13:23:54

Dícséretes, amit tesz.

memphis05 2010.05.23. 23:17:15

Drága Fényeske!

Örülök, hogy jól vagytok, és hogy Attilának ilyen jól megy a munka.
Ilyen szemét alakok mindig lesznek, akik fúrják a másikat, és lenézik azt, aki beteg.
Hozzánk is jön a jövő héten egy új csaj, és tudom, hogy újra bezárkózok majd.
Mert nem tudok kívülállókban megbízni.
A mostani kolléganőim tudják, hogy valami nem OK velem, de a részleteket nem tudják.
És sajnos az új csaj is észre fogja venni, hogy valami nem stimmel velem.
Mert sajnos a szétcsúszásokat nem tudom befolyásolni, és olyankor bebújok a wc-be, de amikor kijövök, látszik rajtam, hogy már megint szét vagyok csúszva.
A többiek már megszokták ezt.
Hála Istennek, amióta az emelt adag Ketileptet szedem, nem hallucinálok, mert attól is mindig rettegtem, hogy nehogy a m.helyen hallucináljak durva dolgokat.
Ezt hála Istennek megúsztam, csak hangokat és szagokat hallucináltam a m.helyen, bár néha azt is észrevették, főleg ha hallottam valamit, és megijedtem tőle.

pussszzz Nektek

fényeske 2010.05.24. 19:57:29

@memphis05: Én nem hívnám szemét alakoknak, inkább butáknak, talán le sem nézik a "beteget" (hisz legtöbb esetben az okosabb náluk) de mivel nem értik, ezért a kinevetés. Csak a kevésbé intelligens emberek reagálnak így bár ez nem vigasztaló. Attila egyenlőre senki munkájára nem jelent veszélyt Vorgnak igaza van de nem kicsit, nem lehet véletlen hogy mégis úgy érzi hátha mégis a jövőben. Azt hiszem nem szabad ezekkel foglalkozni, a siker élményt a dicsérő szót kell elsősorban figyelembe venni. Ha valakiről tudják az emberek, hogy mentálisan beteg már más szemmel néznek rá, ha nehezebb megy egy nehezebb feladat, arra fogják pedig amúgy egészséges embernek is nehezebb megy ez a stigma lényege.

memphis05 2010.05.25. 18:39:45

Igen, ti jobban meg tudtátok fogalmazni, mint én, de tényleg igazatok van.
Az a baj, hogy sikerélmény, meg dícséret nem nagyon van. :(
Pedig néha tényleg jól jönne.
Ha valami történik, az általában negatív, úgyhogy annak örülök, ha nem történik semmi.
Még táppénzen vagyok, pénteken megyek dolgozni, de ma is átaludtam az egész délelőttöt :(

Szumóné 2010.06.08. 09:50:49

Fényeske, én a jó oldalát nézem a dolognak: Attila kedvvel és ügyesen dolgozik. Ez nagyon klassz hír! Tanítsd is meg mindenre, amit tudsz, nagyon jól fog neki jönni a jövőben. :-)
Rosszakarók, irígyek pedig minden munkahelyen vannak sajnos, erről biztosan mindenki tudna mesélni. Nagyon jól csinálod, hogy nem azokra pazarolod az energiáidat, hanem inkább Attilára koncentrálsz.

Tényleg ilyen szép időben érdekli Attilát pl kirándulás a kutyussal vagy ilyesmik? Le tudja kötni, ki tudja kapcsolni valamennyire?

Minden jót kívánok és néha mindenképp jelentkezz be itt, hogy mi van veletek!

fényeske 2010.06.08. 19:01:20

@Szumóné: Kirándulás utoljára 6 éves korában kötötte le:))))
Dolgozik, edzésekre jár, hétvégén pedig versenyekre, szabadidejében ami bizony elég kevés marad így, inkább pihen, moziba megy, én meg hagyom tegye amihez kedve van abban a kevés szabad idejében.
A kutyával sétál de nem több ez inkább amolyan kötelesség séta amikor én nem érek rá, amúgy imádják egymást:)))
Az idő valóban szép de a munka mellett én sem vágyom gyalogtúrákra, viszont 3 hét múlva megyünk kutyástúl Balcsira na azt várja Attila is. Teljes pihenés, jó levegő,
hasunk napon való sütettése, jókat bográcsolás és tábor tüznél jó nagy dumcsik a cél mint minden évben:))))

Szumóné 2010.06.09. 16:17:09

@fényeske: ó, a Balcsis nyaralás nagyon klassz! Reméljük jó meleg lesz a víz is és kellemes időben ki is tudtok kapcsolódni. :)
Igen, elfelejtettem, hogy eléggé be van osztva Attila ideje. Addig is további sportsikereket is kívánok neki! :)

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2010.06.15. 11:08:47

Azért vigyázzunk, 10-20 év múlva ki tudja, lesz-e még nyomda Magyarországon.

fényeske 2010.06.15. 19:36:34

@Pók: Van egy fogadásom rá, hogy lesz még. Én kb. még 30-40 évet jósolok a nyomdaiparnak, ahhoz hogy megszűnjön más hordozó kell minden családban, minden iskolában, hivatalokban stb. minden szinten:))) És bár nem szeretnék itt politizálni, de ettől még nagyon nagyon messze vagyunk gazdaságilag, értelmileg egyaránt. Talán majd az unokáink idejében nem lesz utópia már ez sem.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2010.06.28. 18:06:15

@fényeske: Oké, túloztam, de azért az látható, hogy egyre szűnnek meg az újságok, és egyre zárnak be a nyomdák. Ki hitte volna pár éve, hogy a Kossuth meg fog szűnni?

Szóval persze, valószínűleg lesz nyomdászat 50 év múlva is, de lehet, hogy EU-régiónként 2-3 nyomda elég lesz hamarosan, és ott is más profilokra lesz szükség.

Hány montírozó nénike maradt állás nélkül, amikor megjelent a CTP technológia? Nem mind tudta magát átképzeni CTP-operátorrá.

Szóval nagyon jó, hogy hősünknek van munkája, de azért bizonyára nem lenne hülyeség néha a munkaerőpiaci jövő irányába is sandítani, csak ennyit szerettem volna mondani!

fényeske 2010.06.28. 19:12:11

@Pók: A megszűnések fő oka a gazdasági válság, a pénz hiány rányomja bélyegét a nyomdai kereskedelemre is sajnos. A Kossuth, Egyetemi, stb. nyomdák hatalmas adminisztrációval és kevés melóssal működtek ma már ez így nem életképes. Valóban szakmák tűnnek el nyomdaiparon belül is, mint pl. a montírozás, ez a fejlődés a számítógép pontosabb, gyorsabb ez sok szakmában így van evvel nincs mit tenni, fejlődni kell és a montírozóknak meg kell tanulni ezt a technológiát már ha munkát akarnak.
Mindezek ellenére igazad van több lábon kell élni aki teheti, nekünk viszont nem egyszerű a dolgunk és 1 év munkanélküliség, előtte vagy 20 alvállalkozói munkahely után most inkább egy szakma megtanulása lenne a cél ha már adott a lehetőség, egy mai viszonylatban igen ritka, biztos munkahelyen.

Tündérkee 2010.10.07. 03:10:09

@fényeske: Teljesen egyetértek. Ezek az emberek valóban buták és mellesleg empátiakészségük nagyon kevés van.
Összeszorul a szívem ha arra gondolok mi lesz ha fiamnak majd valamikor sikerül munkát találni. Ő is kicsit lassú mozgású és ezek szerint ez a betegség része. Csak evésben gyors, de azt már megtárgyaltuk Fényecskével, hogy állítólag a skizofrén betegekre ez jellemző.
Hatalmas dolog, hogy Attilával ide eljutottak.Ezt csak az tudja aki érintett ebben a betegségben egy családtagjával. Az irigyeknek és rosszindulatú embereknek lövése sincs minm megy keresztül egy ilyen betegség kapcsán egy család.
Én is azt mondom, hogy az ilyen emberekkel nem szabad foglalkozni. A soros sokszor igazságos ám, meg fogja büntetni ezeket az embereket életük folyamán valamivel.

fényeske 2010.10.07. 05:21:17

Az empátia az egyik legfontosabb emberi tulajdonság. Kis korban kell már elkezdeni a tanítását, amit persze befolyásolni fog az élethelyzet és körülmények, barátok, de az alap ott lesz. Még nem fordítunk nagy hangsúlyt ennek a nevelésére, ez észrevehető a világ más dolgaiban is. Attila azóta eltelt pár hónap alatt, bízonyított és maga felé fordította a skeptikusokat.
...
süti beállítások módosítása