HTML

Skizotéria

Anya és fia küzdelme a skizofréniával. Megtörtént esetet feldolgozó webnapló. Fényeske kéziratát posztokba szedi Záporka, úriparaszt és Fabius.

Friss topikok

  • maria.janos: Igen én is kíváncsi vagyok mi van Veled nagyon nagyon. (2014.08.30. 21:48) A skizofrénia szakértők országa
  • maria.janos: Él még a Fábiusz által írt blog???? (2014.08.30. 18:26) Kiegészítés
  • fényeske: Köszönöm, hogy olvastad és persze hogy irhatsz: fenyesagi@freemail.hu (2012.06.09. 19:19) Életjel
  • fényeske: Szia cica! A hasonlat nagyon jó és találó. A tévhit abból ered, hogy valóban ott van a kiváltó ok... (2011.12.16. 19:30) Skizofrénia-újratöltve
  • anyósnyelv: Tényleg elment nem egy, hanem három barátom, az elmúlt években, s nem tudtam közbelépni! Egyszer l... (2011.11.29. 23:36) Társas magány

Médiaországban

Fabius 2010.01.20. 08:00

Ezen is túl vagyunk. Sokat gondolkodtam rajta legyen-e egyáltalán ez a riport? Abban egyetértettem Attilával, nem vagyunk mi olyan érdekesek, hogy mutogatni kelljen, mint vándorcirkuszban a szakállas nőt. Nálunk sokkal jobban és még nehezebben küzdők is vannak az országban. De aztán úgy gondoltam, egy próbát igenis megér, hátha sikerül azt kihozni belőle amit szeretnénk a bloggal is: a figyelem felkeltését. Nem magunk, hanem a skizofrénia, a betegség, az életforma iránt.

Százszor átrágtam magamban, olvastam a kommenteket itt és a varánuszon, tudtam mennyien szurkoltok nekünk. Záporkával és Fabiussal is végig vettük az összes számba vehető lehetőséget, este mégis jókora feszültség volt bennem.Rossz előérzetem volt, hogy valami balul sül el, nem úgy és nem az jön le a nézőknek amit mondani akarok.

Ezért örültem neki, hogy a műsor bár rövid, de -szerintem- korrekt volt. Lényeges dolgokról kérdeztek, a bevágott filmből kiderülhetett, egy skizofrén beteg is képes minőségi életet élni. Ez pedig kezdetnek nem rossz. Az utánam következő orvos is meglepően jó és fontos dolgokat mondott, sajnálom, hogy az a rész nem letölthető az RTL oldaláról. Mikor kijöttem a kamerák elől, beszédbe elegyedtem a rendezővel. Persze járt már az agyam, -egyszer ez lesz a vesztem, bizisten- és igyekeztem bogarat ültetni a fülébe. Lehetne ezt a témát jól és hasznosan folytatni, ha lehetőség volna rá.

Felvázoltam ami eszembe jutott: heti egyszer, délután vagy este fél-egy órás magazinműsor szerű adásban foglalkozhatnának az összes most "divatos" pszichés betegséggel: skizofrénia, depresszió, pánikbetegség, stb, stb. Minden adásban egy az adott témában jártas szakorvos és egy szülő/családtag beszélne a tapasztalatairól úgy, hogy közben be lehessen telefonálni, kérdéseket föltenni a tévénéző bizonytalan tapasztalatlanoknak. Lehetne 1-1 riportban bemutatni Attilához hasonlóan a gyógyulásban jó úton járó betegeket, éreztetni, hogy a pszichés betegség nem stigma, hanem leküzdhető valami. Segítség volna a családoknak, szerintem nem is kicsit. Ahogy segítség lehetne egy adáson kívül is hívható segélyvonal, amin tanácsot, szükség esetén a témákban valóban jártas szakorvosok, esetleg jogászok elérhetőségét kapnák a rászorulók.

Jó-jó. Tudom. Elszaladt a fantáziám, megint visz a lendület és a segíteni akarás. De tudom, hogy mekkora szükségem lett volna nekem is valakire az elején, aki néha tudott volna legalább valami halvány reményt, kapaszkodót adni. Talán olvassa a blogot olyan aki képes arra, hogy ezt (vagy bármi hasonlót) megvalósítson. Egy ilyenben szívesen vennék részt.

 

Címkék: rtl videó skizofrénia

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoteria.blog.hu/api/trackback/id/tr721686569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.pupak30 2010.01.20. 08:55:52

Igen, igen, igen! Kell a rendszeres műsor a pszichés rendellenességekről! Magyarország pszichésen rossz állapotban van, a legnagyobb baj, hogy még mindig szégyenlik az emberek és tabunak számít. Írországban a buszmegállókba plakátok vannak, ami azt mondja, hogy törődj a mentális állapotoddal, ami ugyanúgy megbetegdhet mint a tested. Telefonszámot is adnak, ahová baj esetén lehet fordulni.

Gladia Delmarre 2010.01.20. 14:59:49

az ötlet remek, de szkeptikus vagyok. az a műsorsáv, amikor ezt megérné vetíteni (hogy sokakhoz jusson el) a mónika show-é (koraesti órák), amikor az emberek nagy része hazérve reflexből bekapcsolja a tévét. később meg magazinműsorok, sorozat stb. vagy csak késő este, vagy délelőtti adás. ettől függetlenül drukkolok, h az rtl is felvállaljon ilyenfajta közszolgálatiságot is.

fényeske 2010.01.20. 17:59:40

@Gladia Delmarre: Én látok benne üzletet is. Ha a lakosság valóban közel 1 %- át érinti csak a skizofrénia, ehhez hozzáadódik a depressziósok, pánikbetegségben szenvedők stb. száma, az komoly nézőszámot eredményezhet, és hát a reklámokért kapott összeg is nagyobb akkor. Én mindenképp elgondolkodnék az ötleten az illetékesek helyében, mert van létjogosultsága.

tsimora 2010.01.20. 19:13:10

@fényeske:
Mindketten nagyon jók voltatok az interjúban! Lényegretörő voltál, remekül összefoglaltad a blogban részletesen leírtakat. És hidd el sokan szívesebben néznének ilyen műsorokat amiket javasoltál. Szerintem keressetek meg más TV-ket is, akit érdekel, oda fog kapcsolni.
Minden posztot elolvastam,és hetek óta reggelente alig várom a következőt!
Üdvözlettel: Tamás

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2010.01.21. 01:45:22

Az 5let jó, szükség is lenne rá, mert sokkal több embert érintenek ezek a pszihikai betegségek, mint amit sejteni lehet és mint amit bevallanak. Mindenképpen beszélni kéne róla, nem csak az ilyen "lövöldözések" elkerülése végett, hanem hogy kicsit oszoljon az emberek fejében lévő sűrű köd, de...
Az RTL-nek ebben, félek, semmi pénzne nem lenne és Ők annyira szeretnek közszolgáltatni, amennyire az, az adott közszolgáltatás jól fizet. Félek, hacsak nem kötnék össze a műsort valamiféle, "közvetlen ajánlattal", teszemazt fizetős pszichiáterrel, akkor esélytelen, hogy érdemben foglalkozzanak a témával. Azért lehet, hogy érdemes egy ideig adjusztálni és ötletekkel bombázni a kertévéket, hátha valami megragad belőle és a végén még összejön.

Úgy gondolom, hogy ahol valós esély lenne egy ilyen, a psziho betegségek, témával foglalkozó műsor elindítására, az a Magyar Királyi Televizeltrádió. Nekik nem csak céljuk, de kötelességük is lenne a közszolgáltatás és mivel jelenleg, asszem nem fut semmi hasonló dolog (régen mintha lett volna ilyesmi, pl. valami sasonló volt a Családi Kör is, nem?), ezért látok rá reális esélyt, hogy ráharapnának. Ha tényleg komolyan gondolkodsz azon, hogy tevékenyen részt vennél egy ilyesmi műsor "szervezésében" én azt ajánlom, hogy a M.Kir. tévénél próbálkozz be. Ha ezen múlik jelentkezem bolondnak. Akkor már legalább két betegséget lehetne bemutatni. Aztán a tehetségkutatók mitájára lehetne kasztingolni és jönnének a "versenyzők" sorban, nyakukban számmal és mondanák:
"Hello! András vagyok és alkoholista..."
Najó, egy picit elszálltam. :P

Szóval igény lenne rá, de mivel Magyarországon vagyunk, félek mivel ez egy értelmes kezdeményezés, ezért eleve halálra van ítélve. :/

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2010.01.21. 01:46:42

Ja, csapattam egy ideig médiaszakon, az egyetemen, ezért van némi elképzelésem a tévés dolgokról. Persze nem vagyok én senki a témában. :)

zenooka 2010.01.21. 11:47:06

OFF:
lehetne egy bejegyzes ahol a hasznosnak/erdekesnek velt neten megjelent cikkeket tennenk kozre a temaban..
pl.:
www.weborvos.hu/gyogyszerpiac/skizofrenia_gen_rakmegelozo_hatassal/148664/

Fabius 2010.01.21. 22:40:02

@zenooka: gyűjtsétek össze, és lesz ilyen poszt :-)

fényeske 2010.01.22. 05:56:43

@Fabius: Szerintem, bár nem értek hozzá de ne poszt legyen( ugye az bejegyzést jelent?) ha nem oldalt egy ajánlások cím alatt a linkek. Ott bárki rákattintva elérhető, át is küldök neked egy párat, ami szerintem jó ha ott van. Jó ötlet volt.

Marcsi25 2010.01.22. 11:59:10

@fényeske: Igen, szerintem is állandó oldaldobozban legyenek, mert úgy ha valaki a témában keresgél és megtalálja ezt a blogot, akkor rögtön egyéb idevágó cikkeket is találhat mindenféle külön keresgélés nélkül.

amri51 2010.01.23. 13:59:49

Nagyon jó, hogy elmondtátok a problémát. Én nem láttam aznap reggel, de ismerős szólt, hogy egy édesanya a fiával aki skizofréniában szenved eredményt tudott elérni. Én is ugyanilyen problémával küzdök. A fiam 10 éve beteg. Mosr 30 éves. Már mindenféle stádiumon vgigmentünk. Az a tapasztalatom, hogy nagyon nehezen lehet beállitani a gyógyszert. Sokszor éppen az ellenkezőjét érjük el, a betegség sulyosabb lesz. Az orvosok nem együttmüködőek, ha bekerül a kórházba csak teletömik gyógyszerrel. Pedig örülni kellenne ha a család mellettük áll. Nehéz jó orvost találni, mivel a beteg nem akar gyógyulni, igy sokszor nem tudunk mit tenni. Pedig terápia kellenne. Pszichoterápia és munkaterápia. Ez nincs.Az én fiam is volt már jobb állapotban, de nem tudott magával mit kezdeni, barátok nincsenek, segitség nincsen, mindenhonnan csak az elutasitás, igy inni kezdett. Most ott vagyunk, hogy agressziv, nem tudok rá hatni, iszik, dühkitörései vannak. Ez abból adódik, hogy tele van tömve gyógyszerrel és iszik rá.Vagy ha hirtelen elhagyja a gyógyszert akkor is baj történik. Ezek nagyon erős gyógyszerek, az orvosok pedig nem követik a betegek viselkedését.Nagy felelőtlenséget látok itt.Jó lenne tudni, hogy hol gyógyitják a fiadat, milyen gyógyszereket szed. Esetleg vitaminokat, táplálékkiegészitőket szed-e.
Ő nem került kapcsolatba az alkohollal? Eleinte az én fiam is eljött mindenhová, hogy gyógyuljon, de most már nem jön el velem. Drukkolok. hogy minden jól sikerüljön.

Fabius 2010.01.23. 14:05:16

@amri51: szerintem te egyike vagy, akinek és amiért a blog készült. Nem tudom mennyit olvastál belőle, de szerintem érdemes volna előröl elkezdened. Sok kérdésre kapnál választ, Fényeske által leírt gyakorlati tapasztalatot.
Az alkoholos poszt, hogy ne kelljen keresni:

skizoteria.blog.hu/2009/12/19/alkohol_alkohol_te_csodas

fényeske 2010.01.23. 15:55:16

@Fabius: Drága nem sürgetlek de jó lenne oldalt az az izé:)))))

fényeske 2010.01.23. 15:59:57

@amri51: Szép sorjában olvasd el az egészet előlről, hátha találsz benne valamit amin elindulj.
Fábiusnak adj elérhetőséget, összedugjuk fejünket hátha tudok valamiben segíteni.
Szerintem még nem késő nektek sem, a gyógyszer kell, valahogy el kell érni, hogy szedje, de a terápiákat magad tudod leghatékonyabban alkalmazni a mindennapi életben.
Így nehéz leírni rád vonatkoztatva, mindenképp beszélnünk kéne, adj elérhetőséget fábiusnak és megkereslek, addig is kitartás és türelem.
...
süti beállítások módosítása